Wednesday 1 July 2009

Çin'deki Devrilen Bina

Çin'in Şangay kentinde, yeni inşa edilmiş olan 13 katlı bir rezidans binası devrilerek bir çalışanın ölümüne neden oldu.

Çamurlu bir inşaat sahasında, bir bütün halinde yana devrilen bu yüksek bina; Çin'in modernleşme çabası içinde, inşaatları daha hızlı tamamlayabilmek için bina güvenlik standartlarını hiçe saydığı hakkındaki endişeleri artırdı.

Devrilen bu bina; yerine yerleştirilmiş olan pencereleri ve kaplanmış cepheleriyle birlikte, neredeyse tamamlanmış bir bina gibi görünüyordu. Bu inşaat sahasındaki diğer benzer görünümlü binalar, hala devrilen binanın yakınında ayakta duruyorlar.

Kalitesiz inşaatların yapılması ve standartların altındaki materyallerin kullanılması; sürekli gelişmekte olan hızlı ekonomisine, yetişebilmek için devasa büyüklükteki alt yapı projelerini tamamlayıp, oldukça hızlı bir şekilde şehirler inşa etmek zorunda kalan Çin'in, inşaat sektöründe endişeleri artırıyor.

Çin'de, geçen yıl içinde meydana gelen inşaat kazaları arasında; yeni bir demiryolu köprüsünün yapımı esnasında, çelik bir kemerin yıkılarak, en az 7 kişinin ölümüne ve sonrasında yıkılan vincin de; bir okulun üzerinde düşerek, 5 öğrencinin ölümüne neden olan, ciddi bir kaza da bulunuyor.

Ayrıca, geçen yıl Sichuan kentinde meydana gelen büyük depremde, onlarca okul binasının yıkılmasından dolayı; yozlaşmış yetkililer ve inşaat firmalarına karşı, oldukça büyük bir toplumsal tepki ortaya çıkmıştı.

Osaka

Kensai'ye bağlı Osaka, Kyoto ve Kobe, bazen sadece metropoliten alanın parçaları olarak görülse de, Osaka tek başına Asya'nın 3. büyük metro sistemine sahip bir yerleşim. Ancak düşük doğum oranı ve yaşlanan nüfus nedeniyle sonunda sistem yöntemi olumsuz etkilenecek gibi görünüyor.

1957'de tamamlanan karma proje Namba City'ye kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan ve direkt transit bağlantılı Namba Parks, 30 katlı bir ofis kulisine, 40 katlı rezidansa, sinemaya, restoranlara ve 200'den fazla mağazaya sahip bir kompleks. İlk aşaması 2003'te tamamlanan proje geçtiğimiz yıl bitti. Alan daha önce 255.000 metrekarelik bir beyzbol sahasıydı.

Kanyon benzeri mimarı yaklaşımı ve çatıda yer alan kapsamlı parkıyla, Namba Park sanayi kentinin günlük koşuşturmacasından kaçış için bir panzehir gibi. Proje aynı zamanda, transit sistemdeki yolcu sayısının artışını da sağladı.

Ortak girişimciler Nankai Electric Railway ve Takashimaya, aynı zamanda bitişikteki Namba City süpermarket zincirlerinin de sahipleri.

"Dünya için üretiyoruz..."