Thursday 8 October 2009

Dünyanın En Küçük Ülkesi: Molossia

Lüksemburg, Monaco ya da Lichtenstein gibi ülkelerin küçük olduğunu düşünüyorsanız mikroskobik Molossia Cumhuriyeti'ni duyana kadar bekleyin. Yarım hektar büyüklüğünde olabilir ve hatta Amerikan çölü ortasında normal bir evmiş gibi de görünebilir ama Molossia gerçek bir lideri olan bir ülke.

Dünyanın en küçük ülkesi olan Molossia, Dayton, Nevada'ya yakın ve yaklaşık 30 senedir Başkan Kevin Baugh'un yönetiminde ancak iki oğlu ve üç köpekten oluşan muhteşem milleti, henüz hakkında bir şikayette bulunmuş değil. Dünyanın en küçük ülkesi diye yasaları yok değil elbette. Molossia topraklarına ayak bastığınız an pasaportunuzu işletmeli ve pulunuzu almalısınız.

Bu mikroskobik ülkenin kendi posta ofisi, poker fişlerinden yapılmış para birimi ve kapalı suyu bile var. Geleneksel yemeğiyse çiğ kurabiye hamuru. Diğer ülkelerin aksine Molossia'nın basit ancak geliştirilmiş bir sağlık sistemi var. Her vatandaş karşısına çıkan ilkyardım çantalarından ihtiyacı olan şeyi bedavaya alabilir.

"Kükreyen Fare" filmini izledikten sonra kendi mikroskobik ülkesini kurma fikrini daha gençken düşünen Baugh, yıllar içerisinde bir savaşa bile girmiş. Molossia Amerika'ya vergi ödemiyor ve daha da bağımsız bir hâle gelmek için kendi elektrik sistemlerini geliştirmeye bile çalışıyor.

Sunday 4 October 2009

26 Sene Daha Fazla Yaşa

Bu, İngiltere'nin sağlık durumuyla ilgili ciltlerce bilgi verebilecek iki kasabanın hikâyesi. Varlıklı Moreton Hall bölgesinde ortalama yaş beklentisi 93.4. Bu ortalamayla kasaba, tüm ülkede en yüksek orana sahip.

Ancak Middlesbrough'daki yoksul Middlehaven bölgesinde bu beklenti 67.8'e, yani ülkedeki en alçak orana düşüyor. Peki bu koca 26 senelik ayrımın sebebi ne? Care Quality Commission'ın hazırladığı rapora göre yoksul bölgelerdeki insanlar, pratisyen doktorlarından en kötü hizmeti görüyorlar ve böylece kalp krizlerinden ölüm daha fazla oluyor. Yaşam beklenti çizelgesinin en üst ve en altında bulunan iki farklı topluluk, İngiliz yaşam tarzındaki çifte standartı gözler önüne seriyor. Moreton Hall bölgesine gidenlerse 26 sene daha fazla yaşıyor.

"Dünya için üretiyoruz..."