Norveçli bilim insanları, Kuzey Buz Denizi'nde 150 milyon yıl önce yaşamış deniz sürüngenlerinin fosillerini buldu. Bunlar arasında en çok dikkat çeken yunus benzeri 8 metre boyundaki yırtıcı pliosaur.
Kuzey Buz Denizi'nde Norveç ile Kuzey Kutbu arasında yer alan Svalbard adasında bulunan fosil 150 milyon yaşında. Fosilin soyu tükenen plesiosaur ve ichthyosaur deniz sürüngeni türlerine ait olduğu belirlendi. Fosillerden birine devasa boyutları nedeniyle 'canavar' adı takıldı. Bilim insanları bu hayvanların derin sularda en yırtıcı türlar olduğunu vurguluyor. Henüz toprak altından bütünüyle çıkarılmamış olan 'canavar'ın iskeletinin kafatası 3 metre, boyu ise 8 metre.
Oslo Üniversitesi'nden palaeontologlar, fosilleri Svalbard yarımadasında rutin bir kazı sırasında farketti. Kazı üyesi Jorn Harald Hurum BBC'ye verdiği demecinde, adanın kazı yapılan burnunun fosil açısından son derece zengin olabileceğini belirterek; "Her 100 metre'de bir fosil yatıyor" diye konuştu.
Kazı alanında 21 adet uzun boyunlu plesiosaur, 6 ichthyosaur ve 1 adet de kısa boyunlu plesiosaur bulundu. Bulunan fosil iskeletler bütünselliklerini koruyor.
Bu hayvanların öldükten deniz tabanına çöktüğü düşünülüyor; deniz dibinde oksijenin çok az olması bu hayvanların iskeletlerinin bozulmadan korumasını sağladı.
Kimi uzmanlar ise plesiosaur'ların İskoçya'da bir gölde yaşadığı söylenen mistik Loch Ness canavarının atası olduğunu iddia ediyor. Plesiosaur'ların da iki türü olduğu var sayılıyor; küçük kafalı ve uzun boyunlu veya büyük kafalı ve kısa boyunlu. Kısa boyunlu türe ayrıca pliosaur adı veriliyor. Fosili bulunan ve dev boyutları nedeniyle 'canavar' adı verilen hayvan işte bu türe ait.
Ichthyosaur türü bugünkü yunuslara benzerliğiyle dikkat çekiyor, ancak bu türün fazla bir üst yüzgeci yön bulmalarını sağlıyordu.
No comments:
Post a Comment