Monday 19 January 2009

Orangutanlar, Vahşi Yaşama Geri Salınıyor

Eğer doğal yaşam alanları tahrip edilmeye devam ederse, insanoğlunun kuzenleri Orangutanlar, gelecekte, şu an olduğundan daha da fazla bizlere güvenmek zorunda kalacaklar.

Bugünlerde, 6000 orangutanın yaşadığı Tanjung Putting National Park'ın çalışanları, bazı sakinlerini vahşi yaşama geri salmaya hazırlanıyor. Bunun için de, maymunlar, tartılıyor, ölçülüyor, sağlık kontrolü yapılıyor, ve doğal yaşam sahasında, yaşam mücadelesini en iyi şekilde verebilecek olanları seçiliyor.

Primatlar üzerinde 40 yıldır araştırmalar yapan, primatolojist Dr. Birute Mary Galdikas, "Orangutanları, korumamız, doğal yaşam alanlarının saldırı altında olmasında dolayı, oldukça kritik bir mesele. Eğer soyları tükenirse, kendi nesebimizden bir soyu yitirmiş olacağız!" diye belirtiyor.

Şu an doğal yaşam içinde, dağınık vaziyetteki popülasyonlar halinde, Borneo ve Sumatra'daki yağmur ormanlarında, 60.000 orangutan kalmış durumda! Her saat içinde, yeryüzünde, yaklaşık olarak, 300 futbol sahası büyüklüğündeki bir ormanlık bölge yok ediliyor. Ve bu gelecek için, insan geninin % 95'ini taşıyan primat türleri açısından oldukça kasvetli bir tablo resmediyor!

11 comments:

HKN said...

teşekkürler

Tabldot said...

güzel bir sayfa hazırlamışsınız teşekkür ederim.

web tasarım said...

güzel paylaşım olmuş,sağolun..

lazer epilasyon said...

sayfanızı çok beğendim, başarılar.

baymak kombi servisi said...

ben de çok beğendim, iyi günler dilerim.

kısırlık tedavisi said...

harika olmuş gerçektende..

eca kombi servisi said...

teşekkürler admin.

maltepe kombi servisi said...

başarılarınızın devamını dilerim.

vaillant kombi servisi said...

paylaşımlarınızdan dolayı teşekkürler admin.

Ataşehir kombi servisi said...

sağolun...

Küçükyalı kombi servisi said...

çok iyi.


"Dünya için üretiyoruz..."