Saturday 1 December 2007

İki dost küsünce bir dil yokoldu

İki ihtiyar Meksikalı arkadaş kavga edip küsünce, yalnızca ikisinin konuştuğu yerli dili konuşulmaz oldu.

Meksika’nın güneydoğusundaki Tabasco eyaletinde yaşayan iki ihtiyar, Zoque halkının dilini hatırlayan son iki kişi.
Olmeca’lardan gelen Zoque’ler, Meksika’da Chiapas, Oaxaca ve Tabasco eyaletlerine dağılmış ve nüfusu çok küçülmüş bir yerli etnik grup.

Ülkenin kuzeyindeki Monterrey kentindeki Meksika Yerli Dilleri Enstitüsü Başkanı Fernando Nava, bunun, Meksika’da konuşulan 364 yerli dilinin karşı karşıya olduğu tehditlerin dramatik bir örneği olduğunu söyledi.

Meksika Yerli Dilleri Enstitüsü Başkanı Fernando Nava, dünyada İndo-Amerikan dil grubuna mensup 11 dil ailesi bulunduğunu ve bunların her birinin Meksika’da en az bir dille temsil edildiğini de ekledi.

Ama Fernando Nava, Meksika’da konuşulan 364 yerli dilinden yirmiyi aşkınının şu anda tamamen yokolma tehlikesiyle yüzyüze olduğunu söyledi.

Yokolmaya en yaklaşan diller ise Nava’ya göre Aşağı Californiya bölgesinde konuşulan Cucapa, Sonora’da konuşulan Seri, Coahuila’da konuşulan Kikapu ve Chiapas’da konuşulan Aguacateco.

Dünyada konuşulan bütün dillerin yarısı Meksika’nın da aralarında bulunduğu 8 ülkede yoğunlaşıyor. Çok sayıda dilin konuşulduğu diğer yedi ülke ise Brezilya, Hindistan, Papua Yeni Gine ve Kamerun.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."