Monday 3 December 2007

Ve anlaştılar...

Olay, olay, olay...Makedonya’nın en büyük dört siyasi parti lideri, birbirini “anlamaya” başladı ve sonunda mutabakata varıldı. Genel Kurul acilen toplanarak NATO’ya davetiye alma yolunda kilit rolünü taşıyan yasa paketini tartışma yapmadan onayladı.

Peki, bu süreç nasıl gerçekleşti. Avrupa Birliği ve NATO yetkililerin baskısı sonucu.


Geçtiğimiz günlerde ülkemize gelen NATO ve AB yetkilileri reformlarda duraksama ve siyasi diyalog eksikliği konusunda Makedonya’yı uyardı.


Kosova ziyaretinde bulunan NATO Genel Sekreteri Yap de Hop Şefer, Üsküp’e şu mesajı vermek istiyorum, “Reformlar konusunda ciddi olun ve olgun bir siyasi hava oluşturun” dedi. Bugün gelinen nokta bu uyarıların nihayet sonuç vermeye başladığını gösterdi.

Genel Kurulda yapılan oylamadan sonra Meclis Başkanı heyecanını gizleyemedi.

“Değerli milletvekilleri, parlamento ilk kez üçte ikilik çoğunlukla bir yasayı onayladı. Tebrik ediyorum. Parlamento’da Kamu Savcılık yasası kabul edildi” şeklinde konuştu.


Başbakan Nikola Gruevski, NATO’ya davetiye alma yasalarda tam olarak muhalefete taviz verdiklerini vurguladı.


Gruevski, “uzlaşma için aylardır görüşmeler yaptık. Ancak sağlanamadı. Ülkenin NATO çıkarları doğrultusunda, iktidar olarak taviz verdik” şeklinde konuştu.

Başbakanın bu açıklamaları muhalefetin sert tepkisine neden oldu.

Sosyal Demokratlar Birliği milletvekileri Başbakan tarafından yapılan açıklamaların duraksamaların suçlusu yine muhalefetin olduğunun gösterilmesi amaçlandığını belirterek anamuhalefetin bu oyuna düşmeyeceğini ve devletin AB ile NATO konusunda her zaman katkılarını sunmaya hazır olduklarını vurguladılar.

Makedonya önümüzdeki yılın Nisan ayında Bükreş’te NATO’ya davet edilmesini bekliyor . Yıl esnasında ise AB’den müzakere tarihi alabileceğini ümit ediyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."