Monday 30 June 2008

Cebi ve kafayı rahatlatan buluş

Sıcak havanın etkisini en aza indirmenin yolları deneniyor. Pervaneli şapkalardaki yeni buluş cebi rahatlatacak. Güneş enerjisiyle çalışan küçük bir pervanesi bulunan şapkalar, sıcak yaz günlerinde büyük ilgi görüyor.

Geçen yıl piyasaya sunulan, pille çalışan pervaneli şapkalar bu yıl da mağazalarda ilgi görürken, bu yılın yeni ürünü Uzak Doğu'dan geldi. ABD'li bir firma tarafından Çin'de üretilen şapkalarda bulunan pervaneler güneş enerjisiyle çalışıyor.

Şapkanın üzerinde küçük panelde toplanan güneş ışınları, enerjiye dönüşerek pervanenin motoruna aktarılıyor. Şapkanın kişinin anlına bakan bölümünü serinletecek şekilde yerleştirilen pervane de güneşin etkisine göre hızlı ya da yavaş dönüyor.

Alışveriş merkezlerinde 13 YTL'den satılan şapkalar, sıcak yaz günlerinde güneşin altında çalışmak zorunda kalan inşaat ve tarım işçileri gibi çalışanlar ile yaşlılardan büyük talep görüyor.

Şapkayı ithal eden firmanın sahibi Yaşar Günaydın, bu yılın yeni ürünü olan şapkaların son 2 haftadır talep gördüğünü söyledi.

Şu ana kadar 25 bin adet satıldığını dile getiren Günaydın, ''Bu şapkalar diğerleri gibi pille çalışmadığı için kullandıkça para harcatmıyor. Güneş enerjisiyle çalıştığı için pilli olanlardan daha fazla talep görüyor'' dedi.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."