Sunday 22 June 2008

Yengeçlerin Aşk Dansı

Batı Pasifik'teki Kiribati mercan adasında, bugünlerde ilginç bir doğa olayı yaşanıyor. Aşk mevsimini açan adanın dev kırmızı yengeçleri, benzersiz görünümlere neden oluyorlar.

Güney yarı küreyi kucaklayan güneşli günlerin sona ermesiyle birlikte kırmızı yengeçler, Kribati kıyılarına koştular ve eşleriyle buluştular. Adanın her yeri, kısa sürede bir yengeç istilasına uğradı. Yollar, ormanlar, kırmızı yengeçlerden geçilmez oldu.

Christmas Adası diye de bilinen ve 388 kilometrekarelik yüzölçümüyle yeryüzünün en büyük mercan adası olan Kiribati'de her yıl olduğu gibi yengeçler yine aşk sarhoşu...

Turistlerin bayıldığı bu manzarıyı, yaklaşık 120 milyon kırmızı yengeç (gecarcoidea natalis) meydana getiriyor. Yağmurların başlamasının ardından yuvalarından, gizlendikleri deliklerden fırlayan yengeçler, ada sahilindeki aşk partisine katılıyorlar. Çiftleşme dönemi altı hafta süren bu güzel yaratıklar, okyanusa yumurtalarını bırakıyor ve yönlerini seçmedeki müthiş yetenekleriyle, asla şaşırmadan sessiz sedasız yeniden yuvalarına dönüyorlar.

Ortalama yaşam süreleri 30 yıl olan kırmızı yengeçler, hayli bu aşk partisi için yol katediyor. Ancak Kribati'nin cennet kıyılarındaki yerleşimler ve fosfat madenciliği, yengeçlerin beslenme alanlarını katlediyor. Büyük zarar gören çevreden şimdiye kadar hiç etkilenmeyen tür ise küçük bir köpekten farksız farksız olan, 80 kg ağırlığındaki haydut yengeç...

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."