Sunday 6 July 2008

Mayına Basan File Protez Bacak

44 yaşındaki Motala adlı fil, takma bacağı sekiz ay kadar kullandıktan sonra, bacak kaslarının yeterince kuvvetlenmesi halinde kalıcı protez bir bacağa sahip olacak.

Motala, 1999 yılında Tayland-Birmanya sınırında bir tomruk kampında çalıştığı sırada mayına basarak, gazetelerin manşetlerine oturmuştu. Veterinerler, Motala'nın sol ayağını tedaviyle kurtarabilmiş ancak bacak diğerlerinden daha kısa kalmıştı. Bundan beri de, Bangkok'un 600 kilometre yakınlarındaki Lampang bölgesinde, Asya Filleri'nin Dostları hastanesinde tedavi görüyordu.

Mottala'nın protez bacağı, iki haftadan uzun süredir her gün takılıyor ve çıkarılıyor. Veterinerler, Mottala'nın bacağı reddetmemiş olmasından memnun olduklarını söylüyor.

Hastane yetkililerinden Soraida Salwala, "Rahatsız olduğuna dair hiçbir belirti göstermedi. Tamamen bizimle işbirliği içinde davrandı. Sanırım, üzerine daha fazla ağırlık koyduğumuzda kasları ve tendonlarını da esnetebilecek ve ayağına yük verebilecek" diye konuştu.

Hastane yetkilileri, Motala'nın yürüme egzersizleri yapabilmesi için protez bacağını her gün yedi saat takılı bırakıyor. Eğer herşey yolunda giderse, altı ila sekiz ay içerisinde, Motala'ya fiberglas ve silikondan yapılan daha ağır bir protez takılması sözkonusu.

Motala'nın geçirdiği kaza, Birmanya'nın 50 yıl süren isyanı boyunca Tayland sınırına döşenen mayınların yüklü olduğu alanda çalışan fillerin işinin ne denli zor olduğunu ortaya koymuştu.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."