Sunday 23 September 2007

BASİT AMA ETKİLİ GÜLME İKONU 25 YAŞINDA

Elektronik ortamların vazgeçilmez ikonu 25 yaşında. Caegie Mellon Üniversitesi Profesör Scott E. Fahlman, 1982 yılında bilgisayara üzerinden yaptığı bir yazışmasında, ‘mizah’ın kısıtlı olmasını tartışırken, bu üç işareti kullanarak, “Yan okuyun, sanırım bu karakterler şaka kavramını ifade edebilir” şeklinde yazmıştı.

Bu yazışmayı okuyanlardan yayılan efsanevi ikon, üniversiteler arasında hızla yayıldı, peşinden iş dünyası ve tüm dünya geldi.

Fahlman yarattığı fenomenle ilgili, “Küçücük bir ikonun bu kadar yaygınlaşmasını izlemek büyüleyici. 10 dakikada ürettiğim bu işaret bütün dünyaya ulaştı. Bazen merak ediyorum, acaba kaç milyon kişi bu ikonu şimdiye kadar kullandı ve kafalarını yana doğru eğdi” diyor.

Dilbilimciler, gülücük simgesinin ve diğer ruh halleri için kullanılan ikonların e-posta ve diğer elektronik mesajlaşmada, insanların duygularını doğru ifade edebilmeleri için önemli bir gelişim olarak değerlendiriyorlar.

Uzmanlara göre, bugün internet dünyasında, renkli ikon grafiklerini eklemeden duygularımızı tercüme edebilmemiz düşünülemez bile. Çünkü bu ikonlar, ses olmadığı zaman duygu mekanizmasının karşı tarafa doğru bir şekilde aktarılmasını sağlıyor.

Mesela, farklı cümlelerde gülücük ikonu kullanılmadığı sürece yanlış ifadeler ortaya çıkabiliyor. “Ben patronumu çok seviyorum” sonunda eğer gülücük işareti bulunuyorsa, ciddi olmadığını anlayabiliyoruz.

Bu basit ama etkili ikonun yıldönümünü kutlamak için, yaratıcısı Fahlman ve meslektaşları bir yarışma başlattı. Bu yarışmada öğrenciler insan ilişkileriyle ilgili yeni teknolojik fikirler üretecekler.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."