Friday 21 September 2007

YUNANİSTAN YİNE ÜZÜLDÜ

Kanada'nın Makedonya’yı anayasal adı ile tanıması Üsküp'te memnuniyetle karşılanırken, komşusuna Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti'nden (FYROM) başka bir ad verilmesine karşı çıkan Yunanistan buna pek sevinmedi. Yunan makamları hareketi protesto edeceklerini söylediler.

Makedonya'nın adı, Üsküp ile Atina arasındaki en ihtilaflı mesele. Yunanistan komşusunun yalnızca, 1993 yılında BM'ye kabul edildiği Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti (FYROM) adıyla anılmasında ısrar ediyor.

Başbakan Nikola Gruevski Perşembe günü Makedon devlet radyosuna verdiği demeçte, "Elçiliğimiz tarafından, Kanada'nın Makedonya'yı anayasal adıyla tanıdığına dair bilgilendirildik." diyerek şöyle devam etti: "Bu bizim için harika bir haber ve bu hareketi memnuniyetle karşılıyoruz."

Ancak Yunanlılar aynı fikirde değil. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yorgos Kumuçakos, "Bu karardan memnun değiliz." diyerek şöyle devam etti: "Bu karardan Kanada'da yaşayan yüzbinlerce Yunanlı'nın da hoşnut olmaması doğaldır”.

Kuzey kesiminde Makedonya adında bir bölgesi bulunan Yunanistan, komşusunun 1991 yılında bağımsızlık ilan etmesinden kısa bir süre sonra toprak taleplerinden korkarak yeni ülkenin bu sözcüğü kullanmasına karşı olduğunu dile getirmişti.

Resmi AB aday ülkesi ve NATO'nun Barış için Ortaklık Programına üye olan Makedonya, önümüzdeki yıl İttifaka katılmaya davet edilmeyi umut ediyor.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis Pazar günü yapılan parlamento seçimleri öncesindeki kampanya döneminde, Atina'nın isim anlaşmazlığı çözülene kadar Üsküp'ün hem AB hem de NATO üyeliğini engelleyeceğini söyledi.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."