Saturday 29 September 2007

MAKEDONYA KAOS İÇİNDE

Ülkenin üstünde son dönemlerde kara bulutlar geçiyor. Haftalardır haber bültenlerinde iyi haberlere rastlamak mümkün değil. Milletevekilleri arasındaki kavgalar ve gazetecilere dayak olaylara haftaya damdgasını vurdu.

Peki, hafta içinde neler oldu?

Dün akşam, Üsküp’ün merkezinde gençler arasında silahlı çatışma meydana geldi. Sonuç üç ölü.

Uzun zamandır devam eden siyasi gerginlik, Salı günü Makedonya Parlamentosu'nda arbedeye dönüştü. Kavga, iktidar ve muhalefet grupları arasında seçim yasasında yapılacak değişikliklerle ilgili ateşli bir oturumun sonunda meydana geldi.

A1 televizyonundan bir gazeteci DUI parti güvenliği tarafından tokatlandı. DUI ülkedeki Arnavutları temsil eden en büyük etnik parti.

Aynı akşam polis, meclis binası önünde üzerilerinden iki tabanca çıkan dokuz kişiyi tutukladı. Arabalarda tabancalar, makineli tüfekler ve mermiler de bulundu.

Ertesi gün, ALSAT televizyonu kameramanı Kalkandelen yolunda polis tarafından dövüldü. Üsküp'teki Kent Hastanesi'ne göre, kameramanın iki kaburgası kırıldı ve sırt ve göğsünde ezilmeler meydana geldi.

Başbakan Nikola Gruevski olayları kınadı ve parti liderleri ve milletvekillerini anlaşmazlıklarını barışçı ve demokratik yollardan çözmeye çağırdı.

Olaylar uluslararası alanda da kınandılar. AB, bu durumun ülkenin imajını yansıttığını ve siyasi diyaloğun ilerletilmesi gereğini gösterdiğini söyledi. NATO ise, özellikle reformlar üzerinde anlaşma sağlanabilecek bir dönemde kurumlar içinde sözlü ve fiziksel sindirmenin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."