Friday 19 October 2007

LİDERLER YİNE ANLAŞAMADI

Liderler yine anlaşma sağlayamadı. Meclis kavgalarından sonra ilk kez bir araya gelen Makedonya’nın en büyük siyasi parti başkanları üç saat müzakere etti, ancak Kamu Savcılık, Meclis Yönetmeliği ve Dillerin Kullanımı yasası konusunda mutabakata varamadılar.

Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Radmila Şekerinska diyaloğun çoktandır başladığını belirterek görüşmelerin en büyük problemi bir neticeye ulaşılmaması olduğunu vurguladı.

Şekerinska, Başbakan Gruevski’nin Kamu Savcılık yasasını bahane göstererek en çok mayıs ayında Ali Ahmeti ile yaptığı anlaşmayı müzekere etmeyi düşündüğünün altını çizdi. Bundan dolayı bugün bir anlaşmaya varılmasının imkansız olduğunu ileri süren anamuhalefet lideri Başbakanın mayıs anlaşması ile aldığı yükü dört parti lideri ile hafifletmek istediğini belirtti.

Başbakan Nikola Gruevski, görüşmelerde kısmen ilerleme kaydedildiğini belirterek Kamu Savcılık yasasında sadece hakimlerin nasıl seçileceği konusunda anlaşma sağlanmadığını vurguladı. Meclis Yönetmeliği ile ilgili iktidarın geri adım attığını ileri süren Başbakan “anamuhalefet 2000 değitirgeyi çektiği takdirde biz de milletvekillerin 10 dakikalık kısaltılmış konuşma süresi yeni seçilecek mecliste geçerli olmasını kabul ettik” şeklinde konuştu.

Demokratik Bütünleşme Birliği Başkanı Ali Ahmeti Dillerin Kullanımı yasası konusunda mutabakat sağlanmadan yönetmelikte herhangi bir değişmeyi kabul etmeyeceklerinin altını çizdi. Ali Ahmeti Meclise dönmeleri Soruşturma komisyonun neticelerine bağlı olacağını da vurguladı.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."