Thursday 4 October 2007

MECLİS KAVGALARI MAKEDONYA’YA YAKIŞMIYOR

BM'nin Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim anlaşmazlığı konulu müzakerelerdeki özel temsilcisi olan Matthew Nimetz, Atina merkezli Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, NATO ve AB'nin Üsküp için çok önemli öncelikler olduğunu söyledi.

Nimetz'e göre, bu örgütlere üyelik bütün bölge için kilit önem taşıyor. Gazeteye verdiği demeçte elçi, "İsim meselesi çözülürse, bütün bölgenin AB ve NATO'ya üye olması gibi önemli süreçlerin gelişmesi kolaylaşacaktır." dedi. Nimetz, Makedonya'nın NATO'ya üye olma isteğinin uzlaşmaya katalizörlük edebileceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada, Avrupa Birliğinin Genişlemeden Sorumlu Komisyoneri Oli Ren ve Avrupa Birliği Dış Siyaset ile Güvenlik Yüksek Yetkilisi Havier Solana, Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski’yi adetta topa tuttular.

Ülkedeki reformların bloke edildiğinin vurgulayan AB Yüksek temsilcileri, Crvenkovski’ya aynağa baktığında Makedonya AB’ye aday ülke olarak görüyor musun şeklindeki sorularla Cumhurbaşkanına zor anlar yaşatmışlar. Mecliste tartışmaların kavgaya dönüşmesi Makedonya’ya yakışıyor mu diye konuşan AB temsilcileri ülkede siyasi atmosferin reformlar için uygun olmadığının altını çizmişler.

NATO’ya yakın kaynaklar göre Makedonya’nın gelecek yıl Nisan ayında NATO’ya üye olup olamayacağı konusunda henüz kesinleşmiş bir karar alınmamış, belirsizlik hala devam ediyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."