Saturday 18 October 2008

5000 Yıllık Sakız

İngiltere Derby Üniversitesi'nden arkeoloji öğrencisi Sarah Pickin'in (23) Batı Finlandiya'daki kazı esnasında bulduğu 5 bin yıllık sakızın, eski devirlere ait bilinmeyen bazı bilgileri gün ışığına çıkarması açısından ilgi çekici olduğu açıklandı.

BBC'nin haberinde Neolitik Çağ'a ait olduğu kaydedilen; diş eti hastalıklarını iyileştirmek ve kap-kacak gibi gündelik eşyaları tamir etmek amacıyla kullanıldığı varsayılan sakızın üzerinde hala diş izlerinin olduğu belirtildi. Kazı ekibinin başkanı ve Pickin'in öğretmeni olan Prof. Trevor Brown, BBC'ye şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi huş ağacı kuzey ülkelerde yetişiyor. Bu ağacın reçinesinin fenol denen, antiseptik özelliği bulunan madde içerdiğini biliyorduk. Ancak bunun o dönemdeki insanlar tarafından bilinmesi bizi şaşırttı."

Finlandiya'nın Kierikki bölgesinde kazı çalışmalarını yürüten 5 kişilik gönüllü öğrenci grubundan olan Sarah Pickin ise duygularını, "Tarihin izlerini keşfetmek ve açığa çıkarmak farklı bir his. Bu yörede çalışmaya devam edeceğiz. Yeni bulgular elde ettikçe cesaretim de artıyor" diyerek dile getirdi.

2 comments:

video izle said...

Konular güzel sayfada çok hoş olmuş ellerinize sağlık. tebrik ediyorum. film izle dizi izle video izle sinema izle

Anonymous said...

Hi thеre, just beсаme аwагe of your blog through Google, аnԁ founԁ that іt's really informative. I'm gοіng
to wаtch out fοr bruѕsеlѕ.

I'll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

Also visit my homepage garden centers denver


"Dünya için üretiyoruz..."