Friday 24 October 2008

Tayland'ın Fil Orkestrası

Hayvan müzisyenlerden konu açılmışken, Tayland Fil Orkestrası tam anlamıyla bir hayvan orkestrası özelliğine sahip. Yaklaşık 16 filden oluşan bu vahşi müzisyen grubu insanların öncülüğünde devasa ksilofonlarla, mızıkalarla, davullarla, gonglarla ve diğer enstrümanlarla müzikal doğaçlamalar yapıyorlar.

Aşağıdaki animasyon, Tayland Fil Orkestrası'nın müziğini ve resimlerini gösteren 4 dakikalık bir müzik videosu. Tayland Fil Orkestrası, (Tayland Fil Koruma Merkezinden) Richard Lair'in ve besteci Dave Soldier'ın fil müziklerini yöneterek fil müzisyenlerin, doğal ortamlarında kaçak olarak avlanmalarının ve türlerinin tehlikeye girmesinin önüne geçilmesine yardımcı olmaya çalıştıkları Tayland'ın Lampang bölgesinde bulunuyor. Tayland Fil Orkestrası, iki tane albüm çıkardı ve üçüncüsü de yolda. Kârın yarısı, Tayland Fil Koruma Merkezi'ne gidiyor.
Filler, Dünya'nın en akıllı yaratıkları arasındadır. Fillerin problem çözme yetenekleri, bir yunus balığıyla eş değer düzeyde.

Boyama ve müzik çalma gibi karmaşık görevleri yerine getirebiliyorlar. Filler, kaybettikleri arkadaşları, aile üyeleri ve yaşlı ataları için cenaze ayinleri de düzenlerler. Mizah, keder ve kendi varlığının farkında olmak gibi gelişmiş duygulara sahiplerdir.

Ormanlık alanların yok olması nedeniyle, fil dişi için kaçak avlanmaları sebebiyle, yasal olmayan ormancılık nedeniyle ve orman kaynakları ticaretinin önemini kaybetmesiyle Tayland'ın fil nüfusu, dramatik bir şekilde tehdit altına girmiş.
Kendinize bir fil müziği ziyafeti çekerken bu muhteşem hayvanların korunmasına katkıda bulunalım.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."