Saturday 18 October 2008

Orta Doğu Enerji Kulesi: Burc El Taka

Orta Doğu'da son dönemdeki inşaat patlaması, dünyanın en abartılı ve yenilikçi yapılarından birinin yükselmesine neden oldu. Bu sonuncu kule, sürekli yükselen yeni kulelerle değişen gökyüzünde türeyen Burc El Taka Enerji Kulesi. Eckhard Gerber tarafından tasarlanan 322 metre yüksekliğindeki bu ticari bina sıfır emisyon üreterek, güneş, rüzgar ve suyu kullanarak kendi enerjisini yaratacak.

Bu en son teknoloji kule tasarımı, Riyad, Dubai ve Bahreyn'de de projeler tasarlayan Alman mimar Eckhard Gerber tarafından yapıldı. Stuttgart'ta bulunan mühendislik firması DS- Plan, binanın teknik becerilerini hesapladı.

224 metrelik kule, içerde bulunan soğutma aksamına rüzgarı çeken İranlı rüzgar kulelerindeki gibi doğal bir havalandırma kullanacak. Gerber'in silindirik tasarımı bu ilkeyi kullanarak kuleyi soğutmayı hedefliyor. Merkezi bir avlu temiz havanın içeri girişini sağlayacak.

İçeri giren hava, ilk önce deniz suyuyla soğutularak bina boyunca dağıtılacak ve çift camlı cepheler sayesinde havalandırılacak. Termal rahatlık için ayrıca tavanlarda içinden soğuk su geçen tüpler bulunacak.

Güneş enerjisini kazanma kontrolü, hala geliştirilmekte olan ve şuanki teknolojiden yaklaşık ` daha etkin olacağı tahmin edilen yeni tip vakumlu camlara bağlara bağlı. Binanın altıda birini kaplayan dönen güneş kalkanı, en yüksek etki alanlarında gölge sağlayacak ve bütünleşmiş fotovoltaik bir tepsiyle elektrik için güneş enerjisi toplayacak.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."