Friday 9 May 2008

Makedonya ile ABD arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı

Bükreş'te yapılan NATO zirvesinden bir aydan biraz uzun bir süre sonra, Makedonya ve ABD ilişkileri ilerletme kararı aldılar. Makedonya ve ABD arasında çok çeşitli alanları kapsayan bir stratejik ortaklık anlaşması imzalandı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Makedon mevkidaşı Antonio Miloşoski anlaşmayı imzaladılar.

"Bu, Makedonya için çok önemli, tarihi bir andır." diyen Miloşoski şöyle devam etti: "Bizler ABD'de, güvenilir bir ortak ve müttefik görüyoruz ve Makedonya ortak değerlerimizi paylaşarak ortak hedeflerimize ulaşma çabalarımızda ABD'nin güvenilir bir ortağı olarak kalacaktır."

İmza , NATO'nun Nisan ayında Bükreş'te düzenlediği zirvenin sona ermesinden bir aydan biraz uzun bir süre sonra gerçekleşti. Makedonya İttifaka katılım daveti almayı umut etmesine karşın, ülkenin bu hedefi Yunanistan ile arasında devam eden isim anlaşmazlığı yüzünden engellendi. Çarşamba günü düzenlenen ortak basın toplantısında Rice, Washington'un Makedonya'nın NATO'ya ait olduğu şeklindeki görüşünü yineledi.

"ABD'nin Makedonya'nın NATO üyeliğini isim anlaşmazlığı çözülür çözülmez güçlü bir bir şekilde destekleyeceğinin çok iyi bilindiğini düşünüyorum." diyen Rice şöyle devam etti: "Bunun çok çok yakın bir zamanda gerçekleşmesini umut ediyoruz, zira Makedonya üye olmayı hak ediyor."

Bakan, Yunanistan ve Makedonya'nın her ikisinin de ABD'nin iyi dostları olduğunu belirten belirtti. "Yeterli istek ve yeterli çaba ve yeterli esneklikle bu sorunun çözülebileceğini umut ediyoruz."diyen Rice, çözüm bulma çabalarının artırılması yönünde çağrıda bulundu.

Bu arada Miloşoski de ülkesinin Avrupa-Atlantik entegrasyonuna olan bağlılığını gösterdiğini söyledi. "Hedeflerimiz NATO'ya tam üyeliktir." diyen Miloşoski şöyle devam etti: "Askerlerimiz, dünya üzerindeki NATO görevlerinde Amerikan ve diğer askerlerle yan yana, omuz omuza hizmet vermektedir. Ve Makedonya, barışçı bir Güneydoğu Avrupa ülkesi olarak, bölgedeki barış, istikrar ve ekonomik kalkınmaya gerçekten katkıda bulunabileceğini kanıtlamıştır."

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."