Tuesday 6 May 2008

Makedonya’nın Avrupa hikayesi farklı

Avrupa Birliği, 3 yıl önce aday ülke statüsü alan Makedonya'nın istenilen kriterleri karşılaması halinde üyelik müzakereleri için yıl sonunda tarih alabileceği konusunda hala iyimserliğini koruyor. Bunu bugün “Makedonya’nın Avrupa Hikayesi Farklı” konulu tartışmada AB Makedonya büyükelçisi Ervan Fuere söyledi.

Elçi Fuere, reform sürecinin tamamlanması için AB komisyonun tarafından belirlenen reform başlıkları değerlendirilmelerinin dışında, Makedonya kendine bir başlık daha seçtiğini belirterek erken seçimlerin fer ve demokratik atmosferde geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

AB entegrasyon konseyinin acilen çalışmaya başlaması gerektiğini kaydeden elçi Fuere “reformları tamamlaması için Makedonya’nın önünde çok kısa bir süre bulunuyor. Son tarih ekim ayı. 2008 ülkeniz için tarihi bir yıl. Seçimlerden sonra ilerlemenin kaydedilmesi için 3 ay çok çalışılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tartışmada söz alan Fransa’nın Makedonya Büyükelçisi Bernard Valero da kayıtsız şartısız desteğini ve ümitlerini dile getirdi.

Makedonya’nın büyük krizler atlattığını ve dimdik ayakta durduğunu hatırlatan Büyükelçi Valero, “İlkönce seçimlerde şiddet olmaması gerekiyor. Ardından, göreve gelecek olan yeni hükümettin proğramının öncelliği reformları tamamlamaktır” diye konuştu.

Tartışmayı örgütleyen SOROS Açık toplum Vakfı Başkanı Vladimir Milçin ise fudbol maçlarından örnek göstererek, vatandaş olarak soyunma odasında deği, sahada oynama ve Avrupa vatandaşı olmak istediğini ileri sürdü.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."