Wednesday 7 May 2008

Rengarenk lale tarlaları

Fotoğraflar, Hollanda'nın kuzeyinde çekildi. Bu resimler ayrıca neden binlerce turistin bu renkli ülkeye geldiğini de anlatmaya yetiyor.

Lale sezonu Mart'ta başlıyor ve Ağustos'a kadar sürüyor. Bu süre zarfında ülke çapında bir sürü gösteriler düzenleniyor fakat lalelerin en güzel oldukları zamanın bu süre zarfında gerçekleştiğini belirtmekte tekrar yarar var.

Lale soğanı ekimi 400 sene önce başlamış ve bugün Hollanda her yıl 9 milyardan fazla lale yetiştiriyor ve bunun üçte ikisi diğer ülkelere ihraç ediliyor.
Bu sayı eşit olarak dağıtıldığında dünyadaki herkese 2 lale düşebilir.

Ülkenin renkli çiçek yetiştiriciliği o kadar ünlü hale geldi ki Haarlem ve Leiden arası "De bollenstreek" ya da Türkçe lale soğanı mahallesi olarak anılıyor.

Lale'nin anavatanı Kazakistan'dır. Türkiye'nin çoğu yerine özellikle Nevşehir ve bölgesine doğal olarak yayılmıştır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur.

Etli ve yeşil 2-8 yaprağı vardır. Çiçekler, saplar ucunda çoğunlukla bir, bazen ikidir. Çiçek parçaları altılıdır. Kırmızı, sarı ve ara tonlarda renklere sahiptir.beyaz en çok tercih edilen rengidir.

16'ncı yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hollanda Kralı'na gönderilen laleler, ilk başta Hollandalılar'ı ve kısa zaman içerisinde tüm Avrupalılar'ı hayranlık içinde bırakmışlardır.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."