Wednesday 15 August 2007

AİDS HASTALARI SAYISINDA AŞIRI ARTIŞ

AİDS hastalığı dünya çapında milyonlarca insan için çok yıkıcı boyutlara ulaşmış durumda. Makedonya’da da rakamlar son yıllarda AİDS vakalarının sayısının aşırı çapta yükseldiğini gösteriyor. Yetkililer Haziran 2007 itibariyle ülkemizde toplam 101 kişi AİDS hastası ve HIV pozitif virüsüne yakalanmış bulunduğunu vurguluyorlar. Bu yıl kaydedilmiş hastaların üçte ikisini gençler ve erkekler oluşturuyor. Yaşları 20 ila 39 arasında değişiyor. Ülkemizde şimdiye kadar hala tedavisi olmayan hastalıktan ölenlerin sayısı 53’e ulaştı.


Peki dünyadaki durum ne? 2006 sonu itibariyle dünya çapında 39.5 milyon AİDS hastası bulunuyor. En yüksek enfeksiyon ve ölüm oranları Sahra altı Afrika’da gmrülmekte. Burada yoksulluk hastalığı, hastalık da yoksulluğu katmerlendirmiş durumda. Afrika’da AİDS hastalarının yüzde 5.9’u yetişkenlerden oluşurken, geçen yıl ölenlerin sayısı da 2.1 milyona ulaştı.


1981 yılında ABD ve Afrika hastanelerinde ilk AİDS vakalarının görülmesinden bu yana geçen 26 yılda, HIV dünyanın neredeyse bütün ülkelerine dağılarak 65 milyon kişiye bulaştı, 25 milyonun da ölümüne sebep oldu.


UNAİDS öncülüğünde dünya çapında HIV/AİDS konusunda bilgilendirme, tedavı yöntemleri, ilaç tedariki ve sivil inisiyatiflerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."