Tuesday 7 August 2007

BASIN VE SİYASİ PARTİLER BOŞKOVSKİ DAVASINA ZARAR VERİYOR

Eski İçişleri Bakanı “Lube Boşkovski” adını taşıyan Sivil Toplum Kuruluşu siyasi parti ve medyalar tarafınca Boşkovski isminin anılmaması ricasında bulundu.

Eski Kamu Güvenlik Müdürü Goran Mitevski, basında Lube Boşkovski isminin yer alması davanın sonucuna zararlı olacağının altını çizerek Lahey Mahkemesi Makedonya basınında çıkan her haberi dikatle izlediğini vurguladı.

Mitevski olumsuz örnek olarak, Boşkovski adına hazırlanan “Makedonya için gerçekler” bilbordunu gösterdi. Mitevski, eski Başbakan Vlado Buçkovski tanklar için yedek parçaların satın alımı soruşturmasında Boşkovski’nin her hangi bir müdahale etme imkanın olmadığını ve soruşturma yargıçı Katica Yovanovska ile görüşmediğini ileri sürdü.

Buçkovski’nin, Lube Boşkovski davasında kilit tanık konumunda olmadığını vurgulayan Goran Mitevski hakkında suç davası başlatılan bir kişinin Boşkovski lehine olacağına inanmadığını vurguladı.

Lahey Mahkemesinde ekim ayına kadar savcılığın daha 25 tanığın ifadesi alınacak. Ocak ayından ise savunma tanıklarının söz alması bekleniyor.

Ülkenin eski içişleri bakanı Lube Boşkovski ile eski polis şefi Yohan Tarçulovski, cinayet, zulüm ve yıkıma neden olmak gibi 70 ayrı olayda bireysel sorumluluk taşımakla suçlanıyor.

Makedonya’da altı yıl önce yaşanan kriz sırasında savaş suçu işledikleri iddia edilen eski içişleri bakanı Lube Boşkovski ve polis şefi Yohan Tarçulovski bugün Lahey’de eski Yugoslavya ile ilgili Uluslararası Savaş Suçları mahkemesine çıkıyor.

İki eski yetkilinin, 2001 yılında Makedonya güvenlik güçleri ile Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu arasında patlak veren çatışmalar sırasında, Arnavut azınlığın yaşadığı bir köye saldırı düzenledikleri iddia ediliyor.

Savaş Suçları Mahkemesi'nin iddianamesinde, Boşkovski ile Tarçuloski'nin, sekiz Makedon askerin bir saldırıda öldürülmesine misilleme olarak, polis ve askeri birliklere, kuşattıkları Ljuboten köyünü bombalama emri verdikleri kaydediliyor.
Köyde askeri bir hedefin bulunmadığı ileri sürülen iddianameye göre, bu bombalı saldırıda, biri beş yaşında bir çocuk olmak üzere yedi Arnavut öldü. Kendilerine yöneltilen suçlamaları reddeden Boşkovski ile Tarçulovski, Lahey'deki mahkemede yargı önüne çıkan ilk üst düzey Makedon yetkilileridir.


No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."