Friday 10 August 2007

HÜKÜMET: EKMEĞE ZAM GEREKMİYOR

Balkan insanının vazgeçilmez katığı aynı zamanda sofrasının geleneği olan ekmek fiyatına zam yapılması ile ilgili son günlerde birkaç üretiçi firma arasında medya aracılığıyla yoğun tartışmaların yapılmasına neden oldu. Ekmek fiyatı polemikleri, zaten bütçeleri kısıtlı olan vatandaşların kaygılanmasına fırsat verdi.

Hükümet piyasa ekonomisinde bu tartışmalar yürütülmesinin asılsız olduğunu vurguluyor. Hükümet sözcüsü Ivica Bocevski piyasa ekonomisinde fırıncılar arasında ekmek fiyatlarının kamu oyu önünde olduğu gibi gizli oluşturulmasının dahi yasak olduğununun altını çizdi. Hükümetin yaptığı analizlere göre ekmek fiyatlarına şu anda zam yapılması için geçerli nedenler görmüyor. Fiyat zaten serbest piyasada belirleniyor. Piyasada bazı düzensizliğin meydana geldiğini kabul eden sözcü Bocevski hükümet tarafınca alınacak olan önlemlerle ilerideki dönemde ekmek sektöründeki olumsuz gelişmelerin düzeleceğini vurguladı.

Gelecek hafta itibariyle ekmek fiyatlarına yüzde 40 civarında zam yapılması daha doğrusu en çok satılan tip 500 unundan üretilen ekmeğin fiyatı 18’den 25 denara yükselmesi bekleniyor. Ekmeğe zam yapma kararın un fiyatlarının artmasından kaynaklanıyor. Bunun ana nedeni bölgede yaşanan kuraklık ve buğday yetersizliği.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."