Monday 27 August 2007

TÜRKLER "DÖRT TELDEN" ÇALACAK

Gelecek parlamentoda Türkler seslerini dört milletvekili ile duyuracak. Başbakan Nikola Gruevski, uzun süren görüşmelerden sonra küçük etnik topluluklara ait parti temsilcileri ile anlaşmaya vardı. Varılan mutabakata göre yeni Parlamentoda dört yer Türklere, Sırplara ve Romanlara iki, Ulah ve Boşnaklara ise birer olmak üzere toplam 10 yer temin etti. Ayrıca meclisteki milletvekili sayısı 120 den 133 çıkması öngörülüyor. Geri kalan üç yer ise göçmenlere garantilenmiş olacak.

Anlaşma uyarınca Mecliste bulunan etnik toplulukların milletvekilleri reformlara yönelik hükümetin tüm projelerini desteklemiş olacak ve aynı zamanda iktidar, göreve başladığından bu yana zorluk çektiği “Badinter” çoğunluğunu da sağlayacak. Muhalefet partileri Başbakanın kararı acil getirdiğini ve erken parlamento seçimlerinin habercisi olduğu şeklinde yorumlandılar.

Geçen parlamentoda Türkler ilk defa üç milletvekili ile temsil edildi. Seslerini duyduk diyemeyiz. Şu anki mecliste muhalefet konumunda olan iki Türk milletvekili sessizliğe bürünmüş durumda.
Yeni mecliste, büyük bir ihtimalle sayıları dörde çıkacak ve dört telden çalma imkanları oluşturulacak. Ancak iyi bir orkestra oluşturup oluşturmayacakları merak konusu.

Tarihe bakıldığında, her telden ayrı bir ses çıkması ihtimali en yüksek olarak görünüyor.


"Dünya için üretiyoruz..."