Tuesday 21 August 2007

O BİR BENCİL VE SEVİMSİZ BİR ŞİŞMANDI


Türkiye’nin İngiliz edebiyatı “duayenlerinden” Mina Urgan, Bir Dinozorun Anıları’nda açıkyüreklikle kendini, çevresindekilerini ve bir çoğrafyada yaşanaları anlatıyor.


Mina Urgan “Üsküp’lü usta şair Yahya Kemal için “kendisinden başka hiç kimseyi düşünmeyen, tamamiyle bencil, kaskatı bir adamdı. Usta bir şair, ama küçük bir insandı. Onu tanımadan yalnız şiirlerini okuyanlara gıpta ediyorum. Tam anlamıyla bir asalaktı. Ömründe çalışmamıştı. Kendi evi de olmamış. Şişmanlar genellikle canayakınken, o sevimsiz bir şişmandı” diye yazıyor.


Nazım Hikmet’in annesi ressam Celile Hanımla, uzun süredir fırtınalı bir aşk yaşadğını iddia eden Mina Urgan “Annem bir gün ona, “ne yazık, birbirinizi hiç sevemediniz” demiş. Yahya Kemal de “hayır, birbirimizi çok sevdik; ama aynı zamanda değil” diye yanıt vermiş.


Mina Urgan, Yahya Kemal ile ilgili anılarının sonunda şunları belirtiyor: “Bunları hiç yazmamam gerekirdi belki. “Adam büyük şair; ahlakından sana ne? Ne diye deşiyorsun bunları?” diyerek, bana karşı çıkanlar olabilir. Ama ben, onun büyük şair olduğuna da inanmiıyorum. Usta olmasına usta, ama gerçekten büyük şair değil bence. Çünkü öyle olsaydı, bu kadar küçük bir adam olmasının yolu yoktu” şeklinde ifadeler kullanıyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."