Thursday 9 August 2007

SÜRESİZ DOĞUM KAĞIDI DÖNEMİ BAŞLAYACAK

Nedendir bilinmez ama Makedonya’da belge çıkardığınızda doğum kağıdı sunmanız şart koşuluyordu. Bu yetmiyor bir de Doğum belgesinin 6 aydan daha eski olmaması gerekiyordu.

Böylece vatandaşlar, İçişleri Bakanlığının kalabalık gişeleri önünde sinirin yanı sıra hem zaman kaybediyor, hem de zaten kısıtlı olan bütçelerinden belli bir miktarda para ayırmaları zorunda kalıyorlardı.

Vatandaşların bu sıkıntılarını gidermek ve çilelerini sona erdirmek niyetinde olan hükümet yetkilileri doğum kağıdına ulaşılmasını kolaylaştıracak süreci başlattı. Buna göre vatandaşlar doğum belgelerini çıkarmak için internet aracılığıyla başvuruda bulunabilecek. Doğum kağıdları ise süresiz olacak, daha doğrusu ikinci kez çıkarmaya gerek kalmayacak. Ancak Bakanlık yetkilileri dijital ortamda vatandaşlara doğum belgesi verme işleminin başlamasına ilişkin kesin bir tarih veremedi. Hükümetin bu vaadi gerçekleşecek mi bilinmez ama hükümetlerin vermiş oldukları eski vaadleri göz önüne getirdiğimizde güvenmemiz sözkonusu olamaz.

Örneğin Makedonya'da pasaport sahibine ilişkin biyometrik bilgilerin de yer aldığı yeni pasaportların kullanılmasına başlandı. İçişleri Bakanlığı pasaportların çıkarılması işlemin basitleşeceğini ve kalabalıkların oluşmayacağını ileri sürmelerine rağmen tam aksine olaylarla karşılaştık.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."