Tuesday 27 November 2007

İsim anlaşmazlığı Makedonya'nın NATO hedefinde belirleyici unsur değil

NATO Parlamento Başkanı Jose Lello Pazartesi günü basın mensuplarına verdiği demeçte, Makedonya'nın NATO umutlarının komşu Yunanistan ile arasındaki isim anlaşmazlığına değil reformlara bağlı olduğunu söyledi.

NATO Parlamenterler Meclisi Başkanı Jose Lello 26 Kasım Pazartesi günü Makedonya'nın iç sorunlarını demokratik bir şekilde halledebilme becerisini göstermesi gerektiğini söyledi. Lello, ülkenin komşu Yunanistan ile arasındaki isim anlaşmazlığının Makedonya'nın NATO üyelik hedefine zarar verdiği yönündeki önerileri de reddetti.

Lello Üsküp ziyareti sırasında Makedon parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada, "Sözde isim anlaşmazlığı NATO'nun sorunu değildir. Bu, BM nezaretinde iki ülke arasında görüşülen ikili bir meseledir. Ancak bildiğim kadarıyla, bir ülkenin ismi NATO üyeliğinde asla engel teşkil etmemiştir." dedi.

Lello, Makedonya'nın asıl yapması gerekenin gerekli yasal mevzuatı onaylayıp gereken reformları gerçekleştirmesi olduğunu belirtti.

Başkan, hukukun üstünlüğü, azınlık haklarının korunması ve yolsuzlukla mücadelenin ülkenin üyelik sürecinin başlıca unsurları olduğunu söyledi.

Makedonya, Adriyatik Tüzüğü'nün diğer üyeleri Arnavutluk ve Hırvatistan ile birlikte, gelecek yıl Bükreş'te yapılacak NATO zirvesinde İttifaka katılım daveti almayı umut ediyor. Ancak NATO yetkilileri, hangi ülkelerin üyeliğe davet edileceğini henüz belirlemediklerini söylüyorlar.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."