Sunday 25 November 2007

MİHRAB İÇİN SÖZ VEREN HÜKÜMETİN ZAMANI DARALIYOR

Hükümet, Taş Köprüsü söz olunca çifte standart uyguluyor. Nisan ayında hükümetin basın sözcüsü İvica Bocevski yılın sonuna kadar bütçeden ayrılan parayla mihrabın onarılacağını söylemişti. Yılın sonu yaklaştı, ancak Taş Köprüsünde herhangi bir çalışmaya, maalesef tanık olamadık.

Aynı toplantıda, hükümet sözcüsü kendi deyimine göre Türklere karşı 17.ci yüzyılın sonlarında yapılan ayaklanmanın kahramanı Karpoşun anısına lehva yapılacağını da vurguladı.

Hükümet bu sözünü zamanında yerine getirdi. Lehva, Taş Köprüsünde yerini aldı.

Makedonya Televizyonu Türkçe Programı için hazırladığım haberin orjinelini aktarıyorum. Tarih 25 Nisan 2007.

MİHRAB YILIN SONUNA KADAR HAZIR OLACAK

Üsküb’ün sembolü haline gelen Osmanlı Taş Köprüsü mihrabı yılın sonuna kadar onarılacak. Dünkü Bakanlar kurulunun olağan toplantısında Kültür Bakanlığı mihrab projesini tamamlaması konusunda görevlendirdi.

Hükümet sözcüsü, İvica Bocevski’ye mihrabın onarılma projesinin üç aşamada tamamlanacağını vurguladı. Birinci aşamada, mihrabın korunmuş olan parça ve kırıntıların seçimi, teşhis ve onarımıdan oluşacak. İkinci aşamada ise mihrabla ilgili araştırmanın yanı sıra mihrabın tamamını oluşturacak, taş parmaklıklar ve levha gibi yeni elementlerin yapılması öngörülmüş.

Son aşamada ise mihrabı orjinel hale çevirecek onarım çalışmalarına başlanacak. Hatırlanacağı üzere, hükümet bir ay önce Bakanlar kurulu toplantısında mihrabın onarılması için girişimi başlattı. Mihrabın onarım masraflarını hükümet devlet bütçesinden karşılayacağının da altını çizmişti.

Mihrab 22 Temmuz 2002 tarihinde yıkıldı ve taş köprüsü aslî görüntüsünü kaybetti. O günden bugüne kadar, mihrab konusunda medyada epeyce tartışmalar yapıldı.

Dünkü bakanlar kurulu toplantsında Üsküp Taş köprüsü ile bağlantılı bir karar daha aldı. Karar uyarınca, mayıs ayının sonuna kadar köprüde, sözcü İvica Bocevski’nin deyimini göre “Türklere karşı 17.ci yüzyılın sonlarında yapılan ayaklanmanın kahramanı Karpoşun anısına lehva yapılacak.

Bocevski’ye göre anı lehvanın Taş köprüsüne ilave edilmesi ile Makedonya Kumanova Kralı olarak bilinin kahraman Karpoşa vefa borcunu ödemiş olacak.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."