Tuesday 18 November 2008

Mickey Mouse aslında epey yaşlıymış!

Walt Disney'in dünyaca ünlü çizgi karakteri Miki Fare bugün 80. yaşını kutladı. İnsan özellikleri taşıyan ve 1928 yılında, ilk sesli çizgi film "İstimbot Willie" ile (Steamboat Willie) ünlü olan Miki Fare karakteri, sonraları kısa metraj çizgi filmin yıldızı haline dönüştü.

Walt Disney’in kendisi tarafından tasarlanan ve seslendirilen Miki Fare karakteri, Disney’in, küçük bir otel odasında gördüğü, yuvasından çıkan sevimli fındık faresinden aldığı ilhamla ortaya çıktı. Karakter, şirketin resmi tarih kayıtlarına göre, 1928 yılında yapılan tren seyahatleri sırasında geliştirildi. Üne kavuşmadan önceki ismi "Mortimer" olan karakterin adı, Walt Disney’in eşi Lillian’ın isteğiyle "Mickey" olarak değiştirildi. Karakter, ilk olarak, Disney’in şef animatörü Ub Iwerks tarafından çizildi.

Walt Disney ve Iwerks, Miki Fare için "Zırdeli" ve "Dörtnala Gauço" adında iki sessiz çizgi film yarattı. Disney, daha sonra, Al Jolson’un 1927’de yarattığı caz şarkıcısının büyük bir başarı kazanması üzerine, karakterin yer aldığı filmleri şarkı, müzik ve ses efektleriyle süslemeye karar verdi.

"İstimbot Willie"nin çok kısa süre içinde büyük bir sükse kazanmasının ardından Miki Fare, 1930’ların sonlarına kadar 100’den fazla çizgi filmde yıldızlaştı. Popülaritesi 1940’larda azalan Miki Fare, 1950’lerde yeni bir hayata başladı ve "Miki Fare Kulübü"nün televizyonda yayımlanması ve eğlence merkezi Disneyland’ın açılmasıyla tekrar herkesin sevgilisi oldu.



1 comment:

film izle said...

I really enjoy. I always follow your page. thank you. film izle dizi izle video izle sinema izle


"Dünya için üretiyoruz..."