Wednesday 19 March 2008

Dev kaplumbağa Nigrita anne oldu

Dünya'da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Galapagos cinsi dev kaplumbağalar ailesi için sevindirici bir haber geldi. Kıta Avrupası'nda söz konusu cins kaplumbağaları koruma sağlayan hayvanat bahçelerinin başında gelen Zürih hayvanat bahçesinde bugünlerde tatlı bir heyecan yaşanıyor.

70 yaşındaki Nigrita isimli dişi kamlumbağanın kuluçkaya yattığı ve bugüne kadar üç yavrunun dünyaya geldiği belirtildi. Galapagos kaplumbağaların neslini devam ettirmek adına büyük çabalar harcayan Zürih hayvanat bahçesinde ısı ve ışık ayarlı özel yuvalar bulunuyor.

Kuluçka döneminin 117 ila 122 gün arasında değiştiği ve ısının 29,5 derece olması gerektiği vurgulandı. 1946 yılından beri bu alanda çalışmalar yapan hayvanat bahçesinde Avrupa'nın başka yerlerine gönderilen kaplumbağaların kayıtları da tutuluyor.

Pazifik okyanusunda bulunan Galapagos adalarında yaşayan dev kaplumbağaların bundan
birkaç yüzyıl evvel Hint okyanusundaki bazı adalarda da görüldükleri ve ancak insan eliyle yok edildikleri belirtildi.

Gemiciler tarafından canlı canlı gemilere yüklenip yiyecek maddesi olarak kullanıldıkları, dev kaplumbağaların yaşadığı adaya salınan köpek, kedi, domuz, fare gibi hayvanların yuvaları dağıtıp yumurtalarını yedikleri tespit edildi. Galapagos türü alt kaplumbağa türlerinden bugüne kadar üç tanesinin de yeryüzünde neslinin tükendiği ve 11 alt türün ise halen tehdit altında olduğu bildirildi.
Hayvanlar dünyasında en uzun yaşayanlar dev kaplumbağalar. Galapagos kaplumbağaları (Geochelone elephantopus abingdoni) olarak bilinen bu hayvanlar için hayat yetmişinde yeni başlıyor.
Seyşel kaplumbağasından (Geochelone gigantea) sonra en büyük kara kaplumbağası olan Galapagos kaplumbağası, aşağı yukarı bir metrelik zırh gibi kabuğuyla 250 kilo gelir.

3 comments:

Ebru ER HASANÇEBİ said...

Sayfamı ziyaretinizle tanıdım bu güzel blogu,tebrikler..Benim gibi geç keşfedenler için o kadar post birikmiş durumdaki,hepsi birbirinden ilginç..mutluluk blogu oldu benim için bugünlerde ilk fırsatta baktığım.
Blogrolluma ekledim sizi bu arada..

GinaCom said...

Güzel sözlerin için çok çok teşekkür ederim...beni çok mutlu etti...sağol...aynı şeyler senin blogun için de geçerli...
Makedonya'dan saygı ve sevgiler

Ebru ER HASANÇEBİ said...

Teşekkür ederim.
Türkiye'den sevgiler...


"Dünya için üretiyoruz..."