Tuesday 18 March 2008

Nimits iyimser

Birleşmiş Milletler Özel temsilcisi Metyu Nimits, dün akşam Makedonya ile Yunanistan arasında devam eden isim anlaşmalığı müzakerelerinden öncekilerine kıyasen daha iyimser olduğunu vurgulayarak müzakerecilere üç teklif sunmuş.

Viyana’da yapılan görüşmelerde uluslararası çapta kullanılmak üzere Yukarı, Yeni ve Makedonya Cumhuriyeti – Üsküp isimleri ön plana çıkmış bulunuyor.

Müzakerelerden sonra açıklama yapan arabulucu Metyu Nimits “bugün çok iyimserim. Yapılacak daha çok işler var, ancak her iki tarafta sorunun çözülmesi doğrultusunda istek mevcut. Sorunun çözüme kavuşmaması beraberinde büyük riskler taşıyor” diye konuştu. Elçi Nimits'in çözüme yönelik dünkü paketi kısaca “al ya da bırak” şeklinde yorumlanıyor ve Bükreş'te 2-4 Nisan tarihlerinde yapılacak olan NATO Zirvesi öncesi son olduğu belirtiliyor.

Müzakereciler, toplantıyla ilgili dün akşam hiçbir açıklama yapmadılar.

Nimits Üsküp ve Atina’dan zirveya kadar çözüm bulmalarını istiyor. Makedonya üyelik daveti almayı beklemesine karşın, Yunanistan bu anlaşmazlık çözülmediği takdirde Makedonya'nın hem NATO hem de AB'ye üyeliğini engellemekle tehdit ediyor.

Yeni müzakerelerin gelecek hafta Nyuyorkta yapılması bekleniyor.

Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, yaptığı açıklamada Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya’nın NATO’ya katılmasının Batı Balkanlar’da istikrara büyük katkı sağlayacağını söyledi.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."