Thursday 27 March 2008

Nimits`in önerisi değerlendiriliyor

Başbakan Nikola Gruevski arabulucu Nimitsin önerisini siyasi parti liderlerine götürdü. Hükümetten yapılan açıklamaya göre durum tespit ve analiz süreci önümüzdeki birkaç gün içerisinde devam edecek.

Makedonya için büyük önem arz eden ve ciddi teklifin her detayının incelenmesi gerektiğini belirten hükümet yetkilileri görüşmelerin ayrıntılarından haberdar olmak için müzekereci Nikola Dimitrovun Nyu Yorktan dönmesini beklemektedirler.

Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Üsküp ile Atina arasındaki isim sorunun çözümü için, ikili ilişkiler, uluslararası alanının yanı sıra yerel çapta kullanılacak ismin bileşik olması gerektiğini vurguluyor. Anlaşma sağlandı şeklinde açıklamaların yetersiz olduğunu belirten Yunanistan Başbakanı olası çözümü Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyinin onaylaması gerektiğini kaydetti. Karamanlis Yunanistan Parlamentosu milletvekillerine iki tarafın kabul edeceği isimde mutabakat sağlanmadığı takdirdi Üsküp’ün NATO üye olma doğrultusunda giden yolun kapalı olacağını vurguladı.

AB dışişleri bakanlarının bu hafta Slovenya'da yapacakları toplantı. Makedonya ve Yunanistan'ın aralarındaki isim problemine gelecek hafta Bükreş'te yapılacak NATO zirvesi öncesinde son vermek için son şansları olabilir.

Reuters ajansı adı açıklanmayan bir NATO yetkilisine dayanarak verdiği haberde, bir geri çekilme seçeneğinin görüşüldüğünü bildirdi. Bu seçenekte Üsküp'e Pakta şartlı katılım daveti gönderilecek, ancak bunun onaylanması anlaşma sağlanana kadar ertelenecek. Nyu Yorkta yapılan son müzakerelerde Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Metyu Nimits’ büyük ihtimalle Makedonya Cumhuriyeti parantez içinde Üsküp ismini önermiş bulunuyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."