Wednesday 12 March 2008

Makedonya'nin ismi hala sorun

NATO dışişleri bakanlarının geçen haftaki toplantısı, Arnavutluk ve Hırvatistan'ın İttifaka katılım daveti alma konusunda doğru yolda olduğu, Makedonya'nın hedefininse hala Yunanistan tarafından engellendiğini doğruladı.

Bükreş'te düzenlenecek genişleme konulu NATO zirvesine üç haftadan kısa bir süre kala, Hırvatistan ve Arnavutluk'un İttifaka katılım daveti almaları bekleniyor. Ancak Makedonya'ın umutları Yunanistan ile arasındaki isim anlaşmazlığını çözmesine bağlı gibi görünüyor. Bu senaryo, NATO üye ülkelerinin 6 Mart Perşembe günü Brüksel'de düzenledikleri bakanlar toplantısında da doğrulandı.

Toplantıda herhangi bir sonuca varılmamakla birlikte, aralarında ABD, Hollanda, Slovenya ve Türkiye'nin de yer aldığı az sayıda ülke, sözde Adriyatik Tüzüğü'nde yer alan üç ülkenin üyelik şartlarını büyük ölçüde yerine getirdiğini kabul etti. Ancak dışişleri bakanları, 2 Nisan'da başlayacak olan iki günlük Bükreş zirvesinde bazı "konuların tamamlanması gerektiğini" de söylediler.

Beklendiği üzere, Yunanistan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın üyeliğine destek vermesine karşın Makedonya'ya vermedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni toplantıdan sonra basın mensuplarına verdiği demeçte, "Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti söz konusu olduğu sürece, müttefiklerimize, hükümetimizin komşu ülkemize karşı yürüttüğü politikanın ne yazık ki bize olumlu bir tutum izleme olanağı vermediğini vurguladım." dedi.

NATO'nun kuruluş belgesinde, İttifakın kararları konsensüs yoluyla aldığı belirtiliyor. Bu durumda, belge Yunanistan'a diğer üyelerin kararlarını veto etme yetkisi veriyor.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu durumu "Bir yanda müttefik olan Yunanistan, diğer yanda müttefik olmayan Makedonya var. NATO konsensüs yoluyla işler." sözleriyle açıkladı.

Hazırlık toplantısından alınan sonuçlar Hırvatistan'da ve hatta pek çok analistin zayıf bir aday olarak gördüğü Arnavutluk'taki siyasi partiler ve kamuoyu tarafından memnuniyetle karşılandı.

Makedonya'da yaygın bir hayal kırıklığı yaşandı. Hükümet dünyanın yaklaşık 20 saygın gazetesine Makedonya'nın üye olmayı hak ettiğini ve isim anlaşmazlığı yüzünden adaletsiz bir şekilde engellendiğini vurgulayan büyük reklamlar verdi. Reklamlarda ülkenin Yunanistan ile diğer bütün alanlarda yaptığı işbirliğine dikkat çekiliyor.

Her iki ülke de uzlaşma sağlamaya çabalasa da anlaşma pek yakın görünmüyor. Makedonya anayasasını değiştirerek ülkenin hiçbir toprak iddiasının olmadığını belirten bir madde ekledi. Antik Makedonya'dan bir simgeyi içeren resmi bayrak da değiştirildi.

Yunan siyasi liderleri, "Makedonya" isminin komşu ülkenin isminde hiçbir şekilde yer alamayacağı şeklindeki radikal tutumu sürdürüyorlar.

Bu arada ABD de isim anlaşmazlığı müzakerelerine aktif olarak katıldı. Brüksel'deki toplantıdan hemen sonra, Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried Başbakan Nikola Gruevski ve Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski ile görüşmek üzere Üsküp'e geldi.

A1 televizyonuna verdiği demeçte "NATO'da Makedonya bir sürü yer var, ama isim sorununa çözüm bulmamız gerekiyor." diyen Fried şöyle devam etti: "Benim mesajım da haydi onu bulmaya çalışalım şeklindedir."

Bakan, anlaşmazlığın "yeterli siyasi arzu ve siyasi irade varsa çözülebileceğini" de ekledi.

NATO sözcüsü James Apaturaj, Yunan hükümetinin üç ülkenin NATO'ya birlikte katıldığını görmeyi çok istediğini ve Balkanlar'da kalıcı istikrarın reçetesinin ancak Avrupa-Atlantik entegrasyonu olduğu konusunda son derece net olduğunu söyledi.

Kaynak: http://www.balkantimes.com/

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."