Sunday 9 March 2008

Makedonya'ya yönelik vize rejimini serbestleştirme süreci devam ediyor

Makedon vatandaşlarına yönelik vize rejimini serbestleştirme konulu yeni bir müzakere turu Şubat ayında başladı. Müzakere masasında biyometrik pasaportlar gibi konular da yer alıyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini'nin Şubat ayındaki Makedonya ziyareti, AB ile Makedonya arasındaki vize rejimini serbestleştirme sürecinin başlangıcı oldu. Frattini, Makedon hükümeti bu hızla ilerlemeye devam ettiği takdirde bu serbestleştirme sürecini tamamlama planının yıl sonuna kadar gerçek olabileceğini söyledi.

Başbakan Nikola Gruevski hükümetin vize rejimini kolaylaştırmak için gereken bütün hazırlıkları tamamladığını söyledi.

Gruevski, "Bu değişiklik, son 17 yıldır vize uygulamasının kaldırılmasını beklemiş olan vatandaşlar ve bütün ülkenin çıkarınadır. Yapılacak müzakerelerde Makedon vatandaşlarının Avrupa'nın bir parçası haline geldiklerini hissedeceklerinden umutluyum." dedi.

Başbakan, müzakerelerin başlaması için bütün teknik koşulların tamam olduğunu da belirtti. Yeni biyometrik pasaportlar ve kimlik kartları aylar önce çıkarıldı ve vize-göç politikası müktesebatla -bugüne kadar toplanan bütün AB yasası- uyumlu hale getirildi, bir birleşik sınır yönetim sistemi kuruldu ve Makedon hükümeti yasadışı göç, insan kaçakçılığı ve organize suçla başarılı bir şekilde mücadele etti.

AB ile yapılan daha önceki bir anlaşma kapsamında, Makedon gazeteciler, memurlar, iş için seyahat edenler vize rejimi paketi kapsamında Ocak ayından bu yana vizelerini daha kolay alıyorlar. Bu vatandaşlar vizeleri için para ödemiyorlar.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."