Saturday 15 March 2008

Üsküp’te iktidarla muhalefet uzlaştı

Makedonya’da koalisyon ortağı ADP’nin koalisyon hükümetinden çekildiğini açıklamasından sonra Başbakan Nikola Gruevski liderliğindeki hükümet, gelecek ayki NATO zirvesine kadar iktidarda kalmak üzere muhalefetle anlaştı.

Gruevski’nin başbakanlığındaki muhafazakar hükümet, gelecek ay yapılacak NATO zirvesine kadar iktidarı sürdürmek için muhalefet partileriyle anlaşma sağlandığını bildirdi. ADP lideri Menduh Taçi parti yönetiminin, hükümetten ayrılma kararı aldığını açıklamıştı.

ADP’nin, Arnavutça’nın ikinci resmi dil olması, Kosova’nın hemen tanınması gibi isteklerinin kabul edilmemesi üzerine hükümetten çekildiği kaydediliyor.

Meclisteki 120 sandalyeden 57’sine sahip olan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski liderliğindeki hükümet, ADP’nin koalisyondan çekilmesi üzerine meclisteki çoğunluğunu yitirmişti.

Bu gelişme üzerine NATO zirvesine kadar Makedonya’da geniş tabanlı bir koalisyon hükümetinin kurulması olasılığı üzerinde duruluyor ve NATO toplantısından hemen sonra da erken seçimlere gidilebileceği yorumları yapılıyordu.

Eski Yogoslavya cumhuriyetlerinden Makedonya, 2-4 Nisan’da Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılacak NATO zirvesinde İttifak’a üyeliğe davet edilmeyi bekliyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."