Wednesday 30 April 2008

Hayatını riske atan filipinli kayıkcı

Batıdaki bir çok yer için geri dönüşüm ciddi bir sorun. Ancak Filipinli bu kayıkçı için, geri dönüşüm için çerçöp toplamak, ölüm kalım meselesi.

Yoksul halk, Manila'nın doğusunda bulunan Quezon City'deki bu kirli nehirden çekip çıkardığı geri dönüşümlü her plastiğin kilogramını yaklaşık 1ytl den satıyor.
Çünkü, pirincin fiyatı bir yılda neredeyse ikiye katlandı, ülkedeki 90 milyon kişinin birçoğu hayatta kalmak için gereken parayı kazanmak uğruna bu yola başvurmaya başladı.

Çöp toplama işinin tehlikeli doğası gereği, bu adam ve diğerleri hayatlarını riske atıyor. Yasal olmayan bu çöp toplama işi, kenara itilmiş binlerce aileye geçim kaynağı sağlıyor. İş toplumun dikkate almadığı fazlaca sağlık ve güvenlik riski içeriyor, diyor EcoWaste koalisyonundan Anne Laracas.

Kamboçya, Hindistan ve Filipinlerde kar amacı gütmeyen gruplar tarafından yapılan araştırmalarda, yasal olmayan geri dönüşüm, fakirler için, sağlık ve güvenlik risklerine rağmen gelir kaynağı ve geçim sağlıyor.

Yasal olmayan geri dönüşümle ilgili sorunda, tüm çöp toplayıcıların, potansiyel toksik ve tehlikeli maddeler içeren karışık çöpleri karıştırıyor olmaları.

Çoğu durumda, çöp toplayıcılar, bu gibi çöpleri elliyorlar ve tehlikeli maddelere maruz kalmamak için gerekli tedbirleri almıyorlar.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."