Sunday 20 April 2008

Pet şişe toplama etkinlikleri

“Dünya Günü”, 1970 yılından bu yana, yeryüzünün simgesel yaş günü ilan edilen 22 Nisan tarihinde 174 ülkede 12 bin kuruluşun organizasyonu ve milyonlarca kişinin katılımı ile küresel ölçekte kutlanıyor.

Makedonya’da bu yıl Dünya’nın doğum günü “Daha iyi bir dünya için PET şişeler toplayın” projesi ile kutlanıyor. Proje, bugün Üsküp meydanında başladı. Esas amaç, yılda bir kez, global bir etkinlikte buluşarak, kamu ilgisini, doğa dengesini bozan insan faktörlerine ve doğayı koruyan eylemlere çekilmesinden oluşuyor.

Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı Trifun Kostovski, insanların, kişisel ekonomi, siyasi gibi çeşitli çıkarları olabileceğini vurgulayarak vatandaşların temiz bir ortamda yaşamak ortak çıkarı oluşturduğu kaydetti.

Proje kapsamında, ABD’nin USAID Acentesi PET şişelerinin toplanması ve yeniden işlenip kullanışlı hale getirilmresi için 1.2 milyon dolarlık maddi destek sunacak. Proje, şu anda Gostivar, Karpoş, Koçana ve Ustrumca belediyelerinde başarıyla gerçekleşiyor.

Bilim adamlarına göre, pet şişe en az iki bin yıl doğadan yok olmaz. Öte yandan, PET şişe atıkları denizlerde ve doğamızda binlerce hayvanın ölümüne neden olmaktadır.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."