Saturday 19 April 2008

Makedonya müzakereleri sürdürmeye kararlı

Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski ve Başbakan Nikola Gruevski, BM arabulucusu Matthew Nimetz'e Makedonya'nın Yunanistan ile arasındaki isim anlaşmazlığına çözüm bulma amaçlı müzakereleri sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Nimetz gazetecilere verdiği demeçte, "Her iki görüşmede de bana devlet yönetiminin müzakereleri sürdürmeye kararlı olduğuna dair güvence verildi." dedi. Nimetz, hükümetin meseleyi 1 Haziran'da yapılacak erken seçimler öncesinde çözmeye hazır olmasından memnun olmakla birlikte, yeni bir önerisi bulunmadığını belirtti.

Alman mevkidaşı Horst Köhler'i Üsküp'te karşılayan Zrvenkovski, Köhler'e Makedonya'nın isim anlaşmazlığında uzlaşmaya hazır olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, "Bu ülkenin geleceği uğruna bir bedel ödemeye hazırız, ama her bedeli de değil." dedi. Ertelemenin de bir seçenek olmadığını belirten cumhurbaşkanı, anlaşmazlık ne kadar uzun sürerse Makedonya için o kadar kötü olacağını da kabul etti.

Mesele şimdiden, bu ayın başlarında Makedonya'nın NATO'ya katılım daveti alamamasına mal oldu. Köhler de Atina'yı da uzlaşmaya çağırdı.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."