Thursday 17 January 2008

Makedonya, 140'tan fazla ülkeye yönelik vize işlemlerini sıkılaştıracak

Makedonya, AB yükümlülükleri doğrultusunda sınır kapılarının vize verme hakkını ortadan kaldırmayı planlıyor. 140'tan fazla ülkenin vatandaşları, yakında bir AB ülkesine girerken izledikleriyle aynı prosedürleri izlemek zorunda kalacaklar.

Makedonya 1 Şubat'tan itibaren, AB'ye üye olmak isteyen bir ülke olarak sahip olduğunu yükümlülükler çerçevesinde 140'tan fazla ülkenin vatandaşlarına vize uygulaması getirecek.

Yeni kurallara göre, ziyaretçilerin bir AB ülkesine girerken kullanılanla aynı prosedürleri kullanmaları gerekecek. Vize verme görevi sınır ofislerinden diplomatik temsilcilik dairelerine verilecek.

Makedon yetkililer, ziyaretçilere hamisi olan kişi veya kurumdan içinde bulundukları şartları ve planlanan ziyaretin amacını doğrulayan bir teminat mektubu veya davetiye gösterme şartı getirmeyi de planlıyorlar.

Dışişleri Bakanı Saşo Kokallanov Üsküp merkezli Koha gazetesi tarafından aktarılan sözlerinde, "Burada amaç, Avrupa standatlarını izlemektir. Çok acil durumlar dışında sınırlarda vize verme uygulamasının kaldırılması, AB'nin geçen yıl 75 bini aşan sınır ofislerinde verilmiş vize sayısını azaltmak için öne sürdüğü başlıca şartlardan biri" dedi.

Arnavut vatandaşlarının çoğu Makedonya'yı Kosova'ya ulaşmak için geçiş ülkesi olarak kullanıyor ve turistler bu ülkeyi Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve doğudaki diğer ülkelere ulaşmak için kullanıyorlar. Bu ziyaretçilerin çoğunun bundan sonra Makedon büyükelçiliklerinden transit vize alması gerekecek. Makedonya'da okula gitmek veya derslere girmek isteyen öğrenciler veya meslek sahipleri de aynı prosedürü izlemek zorunda kalacaklar.

Arnavutluk medyası söz konusu tedbiri eleştirerek, bunu turistlere ve Makedonya'ya sıklıkla seyahat eden iş adamlarına yönelik kötü bir hizmet olarak nitelendirdi. Arnavutluk parlamentosunun dış politika komitesi başkanı Prec Zogay, kısıtlamaların "eski rejime doğru atılmış bir geri adım" olduğunu söyledi.

Arnavutluk dışişleri bakanlığından yapılan resmi basın açıklamasında, Arnavutluk ile Makedonya arasındaki vize rejiminin henüz müzakere safhasında olduğu belirtildi. Zogay, Üsküp ve Tiran'ın Aralık ayında giriş vizelerinin sınırda verilmeye devam edilmesini sağlama amaçlı görüşmeler başlattıklarını da ifade etti.

Yetkili, "Makedonya ile pek çok ortak noktamız bulunduğu için mevcut rejimi korumaya duyduğumuz ilgi devam ediyor. NATO ve AB üyeliğine ilişkin hedeflerimiz aynı ve müzakereler sürerken Makedonya'nın tek taraflı davranması garip olur." dedi.

Eski Yugoslav ülkelerinin bazıları zaten AB üyesi olduğu, diğerlerinin de Birlikle vize kolaylaştırma anlaşmaları olduğu için, bu ülkelere vize rejimi uygulanmayacak.

Buna ek olarak, Kosova vatandaşları ellerinde UNMIK tarafından verilmiş pasaportlar olduğu sürece vizeye ihtiyaç duymayacaklar. Ancak Kosova'nın bağımsızlığını kazanıp kendi pasaportlarını çıkarması halinde, bunlara da yeni bir vize rejimi uygulanacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."