Saturday 19 January 2008

Ve nihayet....

Yaklaşık altı yıl sonra Taş Köprüsü'ndeki Mihrab nihayet onarılacak. Hükümet geçikmeli de olsa Mihrabın onarılması sürecini başlatmış oldu.

Üsküb’ün sembolü haline gelen Osmanlı Taş Köprüsü mihrabı yılın sonuna kadar onarılması gerekiyordu. Bakanlar kurulu Nisan 2007'de Kültür Bakanlığını mihrab projesini tamamlaması konusunda görevlendirdi.

Hükümet sözcüsü, İvica Bocevski’ye mihrabın onarılma projesinin üç aşamada tamamlanacağını vurguladı. Birinci aşamada, mihrabın korunmuş olan parça ve kırıntıların seçimi, teşhis ve onarımıdan oluşacak. İkinci aşamada ise mihrabla ilgili araştırmanın yanı sıra mihrabın tamamını oluşturacak, taş parmaklıklar ve levha gibi yeni elementlerin yapılması öngörülmüş.

Son aşamada ise mihrabı orjinel hale çevirecek onarım çalışmalarına başlanacak. Hatırlanacağı üzere, hükümet bir ay önce Bakanlar kurulu toplantısında mihrabın onarılması için girişimi başlattı. Mihrabın onarım masraflarını hükümet devlet bütçesinden karşılayacağının da altını çizmişti.

Mihrab 22 Temmuz 2002 tarihinde yıkıldı ve taş köprüsü aslî görüntüsünü kaybetti. O günden bugüne kadar, mihrab konusunda medyada epeyce tartışmalar yapıldı.

2 comments:

Rina TURKESHI said...

bas za toa zboruvavme vo cetvrtok, mozebi ne slusal nekoj i rekol ajde da pocneme so rabota, dobri sliki imas...Se najubavo cao

Anonymous said...

gina mislev deka nema da dojde comentot kako prviot pat kaoga probav, ama sega dojdoa 3 isti, sto da pravam, ke te raduvam tebe, ke mislis deka imas 4 razlicni komentari aha aj cao, go napisa tekstot?


"Dünya için üretiyoruz..."