Tuesday 29 January 2008

Makedonya NATO üyeliği yolunda çalışıyor

Makedon ve NATO yetkilileri, Makedonya'nın Nisan ayında İttifaka katılım daveti alma olasılığını görüşecekler. Makedon yetkililer, iki ülke arasında devam eden isim anlaşmazlığı yüzünden Yunanistan'ın katılımı veto etmesinden korkuyorlar.

Başbakan Nikola Gruevski Brüksel'de düzenlenen Kuzey Atlantik Konseyi toplantısına katıldı ve Makedonya'daki reform süreci hakkında rapor verdi.

Gruevski, "NATO büyükelçileri Makedonya'yı yargı sistemindeki reformlar, Ohri Anlaşması'nın uygulanması, ekonomik ilerleme, organize suç ve yolsuzlukla mücadele ve siyasi diyalogdan ötürü kutladılar." dedi.

"Hiçbir karar alınmadı ve reformların devam etmesi gerekiyor. Reformların geri dönülmez olması için hızı korumak, ayağınızı gaza koymak önemlidir." diyen de Hoop Scheffer şöyle devam etti: "Siyasi partiler, hükümet ve muhalefetin birbirleriyle olan ilişkilerinde doğru bir siyaset kültürünün olması önemlidir."

NATO tarafından yapılan bir değerlendirmede, Makedonya'nın eylem planındaki şartların neredeyse hepsini yerine getirdiği doğrulandı. Örneğin, iç çatışmalar çözüme kavuşturularak Cumhuriyet Yargı Konseyi'nin son üyesinin seçilerek bu üst düzey yargı organının tam olarak işlevsel hale getirilmesi gibi sonuçlar elde edildi.

Diğer ilerlemeler arasında bir temyiz mahkemesinin kurulması, gizli bilgiler ve verilerin korunmasına ilişkin yasa ve tedbirlerin kabulü ve çoğu belediyede yeni yerel emniyet müdürleri seçilmesi yer alıyor. Dahası, yetkililer organize suç ve yolsuzlukla mücadeleyi de sürdürüyorlar. Ülke, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algı Endeksinde 21 sıra birden yükseldi.

Kuzey Atlantik Konseyi toplantısında Makedonya'nın Yunanistan ile arasındaki isim anlaşmazlığına da değinildi. Makedon haber ajansı MIA'ya göre, yetkililer Matthew Nimetz'in liderliğindeki BM müzakere sürecinin hızlandırılması gerektiği sonucuna vardılar.

Makedon liderler, sorunun NATO üyeliğine engel teşkil edebileceğinden endişeleniyorlar. İttifak bu konudaki anlaşmanın üyeliğe ön şart teşkil ettiğini söylememiş olsa da, Yunanistan veto hakkını kullanıp kuzey komşusunun amacına engel olabilir.

"Bu sorunun kolay olmadığını vurgulamak isterim. Kesinlikle, 17 yıldır devam eden bu soruna çözüm bulma çabalarını hızlandıracağız." diye Gruevski şöyle devam etti: "Sorun kolay olsaydı şimdiye dek çözülmüş olurdu."

Gruevski, davet alma olasılığı hakkında umudunu korumakla birlikte başka bir senaryo daha düşünüyor. "Davet alamazsak, ülke istikrarını koruyacak ancak daha fazla ekonomik güçlükle karşılaşacaktır. Bazı aşırılık yanlısı gruplar cesaretlenebilir ve sorun çıkarmaya başlayabilirler, ancak bu gibi sorunları hızla ortadan kaldıracağız."

Başbakan, "Yine de en iyisi Makedonya'nın davet alması olur." diye de ekledi.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."