Wednesday 30 January 2008

Türkiye-Makedonya Askeri İlişkileri

Makedonya Cumhuriyeti Savunma Bakanı Lazar Elenovski, Orgeneral Büyükanıt'ı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda ziyaret etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, bugün dost ve kardeş ülke Makedonya'nın Savunma Bakanı Elenovski'yi Karargahta ağırladıklarını belirterek, ''Bu ağırlamanın basın önünde olmasının bir önemli nedeni var. Makedonya'ya verdiğimiz önemi vurgulamak. Bunu özellikle güvenlik bağlamında olmak üzere Türk toplumuyla paylaşmak ve Sayın savunma bakanının da Türk toplumuyla paylaşmasını temin etmektir. Bu nedenle bu şekilde bir toplantıyı düzenliyoruz'' diye konuştu.

Makedonya bağımsızlığını kazandıktan sonra ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatan Orgeneral Büyükanıt, bu tanımanın bir özelliğinin de anayasal biçimde tanıyan ilk ülkenin Türkiye olması ve Makedonya'ya açılan ilk büyükelçiliğin de yine Türkiye tarafından açılması olduğunu söyledi. Orgeneral Büyükanıt, iki ülkenin uzun yıllar geçmişte beraber olduğunu ve çok ortak noktasının bulunduğunu anlattı.

Orgeneral Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dolayısıyla, bir yanda Balkanlar'ın güvenlik açısından huzur ve barış ortamı, bir Balkan ülkesi olan Makedonya'nın huzur ve refah içinde yaşaması, bizim en büyük arzumuz olmuştur. Balkanlar, bilindiği gibi, Avrupa coğrafyasının çok hassas bir bölgesidir. Yakın geçmişte maalesef acı hatıralar yaşamıştır. Bunların tekrar yaşanmaması için tüm Balkan ülkelerinin huzur ve güvenlik içinde yaşamaları lazımdır. Balkanlar tek bir vücut gibidir. Balkanlar'ın herhangi bir yerinde meydana gelen kriz ya da güvenlik sorunu bütün Balkanlar'a tesir eder.''

Madekondya Savunma Bakanı Elenovski de Türkiye'de bulunmaktan ve Genelkurmay Karargahı'nı ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, iki ülke ve iki halk arasında tarihten gelen bağlar bulunduğunu, uygarlığın verdiği bütün değerlerin ortaklaşa paylaşıldığını anlattı.

''Orgeneral Büyükanıt'ın belirttiği gibi Türkiye'nin Makedonya'yı ilk tanıyan ülke olduğunu'' vurgulayan Elenovski, ''Çok teşekkür etmek istiyorum. Balkanlar'da barış ve huzurun sağlanması bizim için de çok önemlidir. Dolayısıyla bu aşamada bazı etkinlikler de yürütülüyor. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek NATO Zirvesi bizim için çok önemlidir. Özel önem taşıyan bir zirvedir'' dedi.

Arnavutluk ve Hırvatistan ile birlikte davetiye beklediklerini ifade eden Elenovski, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu bağlamda kendilerine verdiği desteğin çok önemli olduğunu dile getirdi. Elenovski, ''Bölgede bizim arzuladığımız tek şey varsa o da barış ve huzurdur. Ancak bu şekilde entegrasyon sürecine aktif bir şekilde katılmış olabileceğiz. Büyük Önder Atatürk'ün dediği gibi 'Yurtta Sulh, Dünyada Sulh' diyoruz'' şeklinde konuştu.

-MAKEDONYA'NIN NATO'YA ÜYELİĞİ-

Orgeneral Büyükanıt da Elenovski'nin sözleri üzerine, her şeyden önce asker olarak Makedonya ile askeri ilişkilerin fevkalade iyi düzeyde bulunduğuna işaret etti.

''Makedonya Genelkurmay Başkanı ile askerliğin dışında bir kardeşiz biz'' diyen Büyükanıt, bütün NATO toplantılarında Makedonya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Miroslav Stoyanovski'yi gördüğü zaman kardeşini görmüş gibi sarıldığını belirtti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, şunları söyledi:

''Tabii, Makedonya'nın diğer Balkan ülkeleri gibi gerek Avrupa'da, gerek Avrupa Atlantik kuruluşlarında gereken yeri alması bizim en büyük arzumuzdur. Umarım, en kısa zamanda, Makedonya NATO üyesi olabilir. Çünkü ortak bir savunma örgütü olan NATO, Makedonya, Arnavutluk, Bosna gibi Avrupa'nın ayrılmaz parçalarından ayrı olması düşünülemez.

Tabii, Balkanlar'da şu anda güvenlik bağlamında en önemli sorun Kosova'dır. Taraflar arasında yapılan görüşmeler şu ana kadar bir sonuç vermemiştir. Güvenliği tehdit edecek bir askeri harekat bütün bölgeye tesir eder ve diğer ülkelerde de sıkıntılara yol açar. Umarım, Kosova'daki bu sorun barışçıl yollarla çözülür. Bu sürece Türkiye'nin olduğu gibi Balkan ülkelerinin tamamının da olumlu katkıları gerekir.''

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."