Tuesday 22 January 2008

Uzaya gitmek için 30 milyon Dolar ödedi

Uzaya gidecek 6. turist olacak Amerikalı bilgisayar oyunu yapımcısı Richard Garriott, Ekim'de yapacağı yolculuğuna şimdiden hazırlanmaya başladı.

1973'de ''Skylab'' yörünge laboratuvarında çalışan astronot Owen Garriott'ın oğlu Richard, Rusya'da geçireceği 6 hafta sırasında, tıbbi kontrolden geçecek ve Soyuz uzay aracıyla yapacağı uçuş için gerekli eğitimin ilk safhasıyla tanışacak.

46 yaşındaki Garriott Space.com'a yaptığı açıklamada, bu yılın kendisi için uzay ile dopdolu geçeceğini belirterek, "Uzay benim için en öncelikli şey olacak ve karasal faaliyetler ikinci plana düşecek" dedi.Rusya Federal Uzay Kurumu ve Amerikan Space Adventures firması arasında varılan anlaşma uyarınca Ekim'de iki profesyonel uzay adamıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gidecek Garriott, bu yolculuk için 30 milyon dolar ödedi.

Online bilgisayar oyunlarının "ultimate" serisinin yaratıcısı Garriott, bu macerasına ek olarak uzayda yapacağı bir yürüyüş için de 15 milyon dolar ödeme yapmayı düşünüyor. ABD'de ilk ''oğul astronot'' olarak meslek dışından ''uzay turisti'' olacak Garriott, Rusya'daki ''baba-oğul astronot'' geleneğine katılan ilk Amerikalı olacak. Uzayda insan yapımı ilk uydu olan insansız Sputnik'in (Yol Arkadaşı) 50 yıl önce ve yörüngedeki ilk insan Yuri Gagarin'in (1934-1968) de bulunduğu Vostok (Doğu) kapsülünün 1961 nisanında uzaya hareke ettiği Kazakistan'daki tarihi SSCB üssü Baykonur, ''uzay turistleri'' devrini de başlatan yer oldu ve bu işi halen sürdüren yegane üs.Baykonur'dan Soyuz (Birlik) roketleriyle yörüngeye ''turist'' taşıma işi ilk kez 2001'de Californialı Amerikalı iş adamı Dennis Tito ile başladı.

Kazakistan'dan yörüngeye fırlatılan ilk beş ''milyoner iş adamı turist'', tahminen 20'şer milyon doları Rusya Uzay Kurumuna ödedi.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."