Wednesday 30 January 2008

Rio’da karnaval zamanı

Rio de Janeiro kentinin anahtarlarının bardaktan boşanırcasına yağan yağmur altında bir haftalık çılgınlık için “Kral Momo”ya teslim edilmesiyle resmen başlayan karnavalda, yine içki su gibi akacak, insanlar çılgınlar gibi eğlenecek.

Brezilya’nın ünlü Rio karnavalı, başladı. “Kral Momo”, sembolik anahtarları alırken yanında her zamanki gibi üç güzel kadın yer aldı. Yetkililer, şehre festival süresince 700 bin turistin gelmesini bekliyor. Şehirde güvenliği 9 bin polis sağlayacak.

Rio Belediye Başkanı Cesar Maia, Oğlak Dönencesi’ndeki (23 derece 27 dakika güney enlemi) Rio’da karnaval süresince 150 kiloluk “Simgesel Kral” Rei Momo’ya “tüm yetkilerini devretti.” Başkan Maia, iftiharla şunu belirtti:
“Kral Momo, tüm düşük maaşlı devlet memurlarının, işçilerin maddi-manevi koruyucusu olacak, tüm lüzumsuz cadde-sokak çukurlarını güzelce dolduracak... Asasını sihirli değnek gibi sallayarak fakir fukaranın hamiliğine soyunacak.”

Karnaval kelimesi Latince kökeninde “et ziyafeti - cümbüş” anlamına da geliyor.

Rio’nun ruhu, karnavalda, 49 yıl öncenin büyük filmi “Siyah Orfe” ve büyük besteci Antonio Carlos Jobim’in “İpanema Kumsalı” adlı şarkısı ve Portekizce “Mas Que Nada”sı ( Maşkenada: Çıkış Yok) gibi çınlayacak.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."