Tuesday 19 February 2008

Denizin dibinde canlı laleler

Bilim adamları Antarktika sularında yeni deniz canlıları buldu. Cam laleler gibi görünenler büyüledi.

Bilimadamlarının Antarktika sularında tabak büyüklüğünde deniz örümceği ve pelteleşmiş balıklar gibi dev deniz canlılarını filme aldığı ve bazılarını yakaladığı bildirildi.

Antarktika sularında seyreden üç araştırma gemisinin deniz yüzeyinin bin metreden daha altında yaptığı araştırmalarda bulunan canlılar arasında yemek tabağı büyüklüğünde deniz örümceği ve 6 metre uzunluğunda dokunaçları olan pelteleşmiş balıklar bulunduğu belirtildi.

BÜYÜK KURTLAR, DEVESA KABUKLULAR VE TABAK KADAR ÖRÜMCEKLER

Araştırmaya öncülük eden gemi olan Aurora Australis'de görevli Avustralyalı bilimadamı Martin Riddle, büyüklüğün Antarktika sularında çok sık görülen bir durum olduğunu ifade ederek, gezileri sırasında büyük kurtlar, devasa kabuklular ve yemek tabağı büyüklüğünde deniz örümcekleri topladıklarını söyledi.

Riddle, bazı bölgelerin her santimetresinin canlılarla dolu olduğunu, bazı yerlerde ise buzdağlarının sürtünmesi nedeniyle derin yarıklar ve oyuklar oluştuğunu kaydetti.

Avustralya Antarktika Bürosu'nun düzenlediği geziye katılan bilimadamlarının Antarktika sularında çevresel değişiminin etkilerinin ne olduğunu, atmosferdeki karbondioksit seviyesinin artmasının nedeni olan okyanus asitlenmesinin deniz organizmalarının büyümesini nasıl zorlaştırdığını ve gelişimini nasıl yavaşlattığını anlamayı hedefledikleri bildirildi.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."