Thursday 14 February 2008

İnsan sıcaklığıyla bina ısıtılacak

İsveç'te Stockholm merkez garından her gün geçen binlerce insanın nefes ve vücut sıcaklığı, civardaki yeni bir binanın kısmen ısıtılmasında kullanılacak.

Projeyi yürüten yetkililerden Karl Sundholm, 'Merkez garından bunca insan geçiyor, yeni binanın ısıtılmasına yardımcı olmak için bu insanların nefes ve vücut sıcaklıklarının bir kısmını toplamak istiyoruz. Herkes sıcaklık üretiyor, pencereleri açıp bu sıcaklığın dışarı çıkması yerine, havalandırma sistemi yoluyla bu sıcaklığı tutmak istiyoruz' dedi.

İnsanlardan elde edilecek bu sıcaklığın, suyun ısıtılmasında kullanılacağı, bu suyun da binaya pompalanacağı belirtildi.

Sundholm, eski olan bu teknolojinin, yeni tarzda uygulanacağını belirterek, boru, su ve pompalardan ibaret yeni sistemin bildikleri kadarıyla şu ana kadar hiç kimse tarafından bu şekilde kullanılmadığını kaydetti.

Sundholm, bu sistemin ısınma giderlerinden yüzde 20'ye kadar tasarruf sağlayacağını kaydederek, yerleştirilmesinin karmaşık olmayacağını ve boruyla pompaların döşenmesinin yaklaşık 21 bin 200 avroya mal olacağını belirtti.

İnşaatı 2010'da bitirilmesi öngörülen binanın içinde, bürolar, küçük bir otel ve dükkanların bulunacağı bildirildi. Stockholm merkez garından her gün yaklaşık 250 bin kişi geçiyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."