Sunday 17 February 2008

Kosova bugün bağımsızlığını ilan ediyor

Kosovalı Arnavutlar, artık bağımsızlık için saatleri sayıyor. Kosova Meclisi’nin, bugün bağımsızlığı ilan etmesi bekleniyor.

Başbakan Taçi, yerel ve uluslararası kaynakların, Kosova’da bağımsızlık ilanının bugün yapılacağı yolundaki söylemlerini doğrulayarak, tek yanlı bağımsızlık ilan edeceklerini doğruladı.

Yerli ve yabancı basın, Meclisin, Türkiye saatiyle 16.00’da bağımsızlığı ilan edeceğini belirtiyor. Kosova Başbakanı Haşim Taci de, bugünün tarihi bir gün olacağını söyledi.
Bu açıklamanın ardından Priştine’de halk, ellerinde Kosova ve Amerikan bayraklarıyla sokaklara döküldü.
Bağımsızlık ilanının ardından, geniş katılımlı kutlamalara geçilecek. Sırbistan’da ise Kosova’nın bağımszılığına karşı çıkan yüzlerce kişi, başkent Belgrad’da yürüdü.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği üyelerinin çoğunluğu, bağımsız Kosova’yı tanıyacaklarını daha önceden duyurmuştu.
Sırbistan ve Rusya ise bağımsızlığa karşı çıkıyor. Rusya Kosova’nın tanınması halinde, Gürcistan’daki özerk bölgeler Abazya ve Güney Osetya’yı tanıyabileceği imasında bulundu.
Moskava’nın bu çıkışına tepki gösteren gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, Abhazya ve Güney Osetya’yı koruyacaklarını açıkladı.

DÜNYANIN GÖZÜ KOSOVA’DA
ABD Başkanı George Bush, Kosova’da şiddet yaşanmaması için müteffikleriyle birlikte çalışacaklarını söyledi.
Ermenistan ise, Kosova’nın bağımsızlığının, işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ için emsal oluşturacağını ileri sürdü.

SIRPLAR BELGRAD’DA GÖSTERİ YAPTI
Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yüzlerce Sırp milliyetçisi, Kosova’nın bağımsızlığına karşı gösteri yaptı.
AB Dönem Başkanlığını yürüten Slovenya’nın Belgrad’daki Büyükelçiliğinin önünde toplanan, Sırp bayrakları taşıyan bin dolayında gösterici, “Kosova Sırbistan’ın kalbidir” diye slogan attı.
Göstericilerin liderleri, Slovenya elçiliğine dilekçe vermek istedi. Göstericiler, dilekçede, “Özgür ve demokratik Sırbistan, Sırbistan’ın ve Kosova’nın sözde demokratik Avrupa’da ırzına geçilmesine tanık olmaya hazır değildir” diye yazdı.
Dilekçede, Sırp halkından “bu yasa dışı tiranlığa karşı ayaklanması” çağrısında bulunuldu.
Polis elçiliği kordon altına aldı, ondan fazla polis aracı elçilik ve kentin tek camisinin çevresinde hazır bekledi. Gösteride olay çıkmadı.

SIRPLAR, KOSOVA’YA GELECEK AB POLİSİNE ÖFKELİ
Kosovalı Sırpların lideri Milan İvnanoviç ise Avrupa Birliği’nin büyük olasılıkla yarın bağımsızlık ilan edecek Kosova’ya polis ve yargı misyonu göndermesini “işgal” olarak niteledi.
Milliyetçi lider İvanoviç, AB misyonunun özünde bir işgalin özelliklerini taşıdığını belirterek, “Bu ne Sırbistan, ne de Kosovalı Sırplar tarafından kabul edilebilir” dedi.

AB büyükelçilerince hafta içinde onaylanan ve EULEX adı verilen yaklaşık 2 bin kişilik polis ve yargı misyonu görevlendirilmesi kararı, bugüne dek hiçbir üye ülkenin itiraz hakkını kullanmaması üzerine bugün kesinlik kazanmıştı.
Bölgede iç savaşın ardından faaliyete geçirilen geçici BM yönetiminden (UNMIK) 120 gün içinde görevi devralması öngörülen AB misyonu, Kosova polisi, yargısı ve gümrük görevlilerini eğitecek.
Kosova polis ve yargı misyonuna, Malta dışında, tüm AB üyelerinin yanında NATO’yla koordinasyon kapsamında Türkiye ve ABD’nin de katılması öngörülüyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."