Thursday 14 February 2008

Yeni dinazor türleri

Nijer'de, Sahra çölünde ortaya çıkarılan fosillerin önceden bilinmeyen 2 yeni etobur dinozor türüne ait olduğu bildirildi.

"Acta Palaeontologica Polonica" dergisinde yayımlanan yazıya göre, Amerikalı araştırmacılarla çalışan Bristol Üniversitesi'nden bir araştırmacının tanımladığı bu iki yeni türden birinin sırtlanlar gibi leşle beslendiği, diğerininse avcı olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

110 milyon yaşındaki fosillerin, Chicago Üniversitesi'nden doktor Paul Serano tarafından, 8 yıl önce Nijer'de, Sahra çölünün Tenere bölgesinin batı kesiminde ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

"Kryptops palaios" ya da "gizli yaşlı yüz" adı verilen dinozorlardan birinin yaklaşık 8 metre uzunluğunda ve üzerinde boynuzumsu bir kaplamanın bulunduğu kısa burunlu olduğu belirtildi. Bu dinozor türünün, Güney Amerika ve Hindistan'da "abelisaurids" olarak bilinen dinozor grubu üyeleri gibi kısa ve zırhlı çenesiyle leşlerin iç kısımlarını yiyebildiği kaydedildi.

"Eocarcharia" ya da "kötü bakışlı şafak köpek balığı" adı verilen diğer tür, en büyük yırtıcı olarak bilinen "Tyrannosaurus rex" gibi yırtıcıların bulunduğu "Carcharodontosaurids" grubundan ve 12 metre uzunluğunda.

Bu yırtıcı tür sahip olduğu bıçak gibi keskin dişleriyle avını parçalarına ayırarak besleniyor. Araştırmacılar, "Eocarcharia"nın gözlerinin üzerindeki kabarık kemikli kaşlarının bu türe vahşi bir görüntü verdiğini ve çiftleşme döneminde rakiplerini korkuttuğunu tahmin ediyor.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."