Friday 8 February 2008

Makedonya, popüler Balkan yemeğini ulusal yemek olarak tescil etmek istiyor

Makedonya hükümeti, tüm bölgede bulunan bir gıda ürünü olan ayvar için ticari marka koruması istiyor.

Güneydoğu Avrupa'da yaygın olarak yenen ve kırmızı biber ve patlıcandan yapılan ayvar, bölgeden bölgeye hafif farklılıklar gösteriyor ve sonbaharda evlerde geleneksel olarak yapılıyor. Pek çok ülkede bulunmasına karşın, Makedon hükümeti bu ürünü Makedon Ayvarı marka adı altında tescil ettirmeye çalışıyor.

Sanayi Malları Enstitüsü tarafından ticari marka verilirse, marka belli bir coğrafi kökene sahip bir ürün olarak koruma altına alınabilir. Tarım bakanlığına göre, o zaman da Makedonya ithalatçı ülkelerle yapacağı ikili anlaşmalar yoluyla uluslararası koruma arayabilir.

Ancak Enstitü, bir Sloven şirketinin Almanya'da daha önceden bu ürünün patentini almaya çalıştığını söylüyor. Ayvar bir ezmenin genel adı olduğu ve bu yüzden de bir ülkenin malı olarak ticari marka korumasına tabi olmadığı için bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı.

Üsküp yine de vazgeçmiyor. Hükümet sözcüsü İvica Bocevski, "Makedon hükümeti ayvarı dünyaca ünlü bir ürün haline getirmeye çalışıyor." diyerek şöyle devam etti: "Markalaştırma, ürünün içindekilerle birlikte standartlaşmasına ve preparatının etiketlerde listelenmesine olanak sağlayacaktır. Bu da yurt içinde ve dünya pazarlarında kalite ve rekabet gücünü güvence altına alacaktır."

Hükümet ezmenin içindekiler, tarifi ve üretimi konusunda standartlaştırılmış protokoller hazırlaması için bir çalışma grubu kurdu. Üreticiler katı kurallara uymak ve kalite kontrol için yılda bir defa Teknoloji ve Metalurji Fakültesine numune göndermek zorunda kalacaklar.

Makedon makamları ayvarın farklı adlar altında bir çok ülkede üretildiğini kabul ediyorlar. Ancak "Makedon Ayvarı" söz konusu olduğunda, kalitesi devlet kurumları tarafından onaylanmış, geleneksel ve yerel bir çeşni için koruma istediklerini iddia ediyorlar.

No comments:


"Dünya için üretiyoruz..."